Nyheten kommer noen måneder etter at familien klaget på vedtaket UDI gjorde i desember. Da fikk Sitel beskjed om at hun måtte forlate Norge på grunn av at myndighetene mente passet hennes er forfalsket.
– Vi er veldig glade i dag, sier trebarnsmoren i Volda til NRK.
Datteren Winta Amanuel kunne ikke tro det da hun fikk beskjeden. Hun gråt da hun fikk se vedtaket.
– Jeg var sjokkert og det skjedde så fort, men det er så positivt, sier Winta.
Mener fortsatt at passet er forfalsket
I vedtaket fra UDI, som familien fikk mandag, får Sitel dermed en midlertidig oppholdstillatelse i tre år, som kan fornyes. De ber henne samtidig legge fram et nytt pass.
UDI har konkludert med at Sitels identitet vurderes å være sannsynliggjort, men de mener at passet har blitt manipulert etter at det ble utstedt av eritreiske myndigheter. I vedtaket står blant annet:
«Dokumentundersøkelsen viser til at passet er sydd sammen med en tråd som ikke er originaltråden. Dette tyder på at passet er sprettet opp og sydd sammen igjen, Stemplene på side 10 i passet er printet inn på sidene i passet og er ikke stemplet inn slik som gjøres ved grensepasseringer»
Med oppholdstillatelsen kan Sitel jobbe og leve som vanlig fram til hun må søke om fornyelse.
En seier for familien
Familien er takknemlig for at UDI snudde, men står fortsatt på at passet er ekte. De vil fortsette å kjempe for å bevise det.
– Vi har vunnet, men kampen er ikke helt over, sier ektemannen Amanuel.
Familiens advokat, Jørund Knardal, forteller at vedtaket er en gledesnyhet, men at de ikke er fornøyd med alle deler av vedtaket. I det samme vedtaket kaller UDI tilbake alle de tidligere oppholdstillatelsene Sitel har hatt. Det betyr at hun ikke har opparbeidet botid i Norge.
– Vi kommer til å klage på disse delene vi ikke er enig i, for vi synes det er feil og urettferdig det de skriver. Hun har ikke gjort noe feil med dette passet, som er bekreftet av den eritreiske ambassaden, sier Knardal.
Han sier likevel at hovedpoenget i dag er at Sitel får lov til å bli i Norge.
Ektemannen Amanuel forteller at de nå skal gjenoppbygge livene sine igjen.
– Livene våre var helt ødelagt, så nå må vi bare prøve å bygge opp familien og livet vårt på nytt. Vi har ikke hatt så mye tid på å tenke på hva som skal skje framover, men vi har måtte tenkt på hva som skal skje i dag.
NRK har vært i kontakt med UDI, som venter på formell tillatelse før de kan omtale saken.