NRK Meny

Ubevæpnet politi fra fredag

Anonyme kilder i Politidirektoratet bekrefter at det trolig vil bli slutt med bevæpnet politi fra fredag denne uken.

Slutt på politibevæpning

Politiet har vært midlertidig bevæpnet i ca. ett år. Fra førstkommende fredag kan det være slutt på denne ordningen.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Det skriver Dagbladet søndag kveld.

Politiet har vært midlertidig bevæpnet siden november 2014. Det har vært stor skepsis rundt ordningen både fra opposisjonspartiene på Stortinget og publikum.

Håper på politifaglig begrunnelse

Årsaken til at det trolig vil bli slutt med bevæpnet politi er den nye trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), og den kraftige motstand fra tjenestemennene mot ordningen med å gå med våpen som ikke er ladd.

Arne Hunnes er lokallagsleder for Politiets Fellesforbund på Nordmøre og i Romsdal. Han håper årsaken til avgjørelsen vil være politifaglig begrunnet og ikke politisk påvirket. Likevel ser han ikke bort ifra at avgjørelsen kan ha vært politisk presset.

Gode tilbakemeldinger

Politibetjent Arne Hunnes

Lokallagsleder for Politiets Fellesforbund på Nordmøre og i Romsdal, Arne Hunnes, håper avgjørelsen vil være politifaglig begrunnet.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

Hunnes forteller at tilbakemeldingene fra medlemmene av Fellesforbundet har vært gode.

– Ingen av våre medlemmer har opplevd det å gå bevæpnet som en stor belastning. Vi har heller ikke fått noen særlig dårlige tilbakemeldinger fra publikum, sier han.

Lokallagslederen mener også det er viktig å huske på at det er en trusselvurdering fra PST som er den direkte årsaken til at politiet går bevæpnet.

Dagbladets kilder i Politidirektoratet bekrefter at den nye trusselvurderingen til PST, hvor trusselfaren ikke lenge er like overhengende, kom på et veldig riktig politisk tidspunkt, skriver Dagbladet søndag kveld.

For generell bevæpning

Dagbladet er kjent med at det var krasse reaksjoner på ordningen med uladde våpen som etter planen skulle innføres førstkommende fredag. Tjenestemenn raste og mente at ordningen var svært dårlig.

Lokallagsleder Hunnes ønsker, som resten av Politiets Fellesforbund, fortsatt først og fremst å ha en generell bevæpning, men da må det være en god prosess i forkant sånn at det blir innført på en god måte.

– Nå ble det pålagt på kort varsel, sier Hunnes til NRK.no.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.