NRK Meny
Normal

24 år med bompenger i Tussentunnelen er over

Nyttårsaften klokka 12 var det stor markering da fylkeskommunen overtok den privatbygde Tussentunnelen mellom Fræna og Molde.

Tustentunnelen

Mange hadde møtt opp for å få med seg seremonien ved Tussentunnelen.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Gjennom 24 år har bilistene betalt ned den bompengefinansierte Tussentunnelen.

Nå har fylkeskommunen tatt over driften, noe som betyr at det blir gratis å kjøre gjennom tunnelen.

Nyttårsaften kl. 12.00 ble overrekkelsen markert med stort fremmøte ved tunnelen.

For Aslaug Melsæther betyr det slutten på hennes oppdrag gjennom 24 år. Hun har nemlig jobbet i betalingsbua siden oppstarten.

– Det går mot slutten ja, jeg begynner å merke at det er vemodig. Det har vært kjempeartig å jobbe her, men vi er selvsagt glad for å ha fått tunnelen nå, sier hun.

Millioner av bilister

30 millioner bilister har siden åpningen valgt å betale seg gjennom tunnelen fremfor å kjøre over Skaret til/fra Molde.

Melsæther kjenner mange av de faste kundene gjennom over to tiår.

– Hehe ja, det var 3.000 passerende i døgnet til å begynne med, men i disse dager er det opp imot 5.000. Jeg kjenner dem alle, humrer hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Aslaug Melsæther

Klar beskjed ved den gamle bomstasjonen foran Tussentunnelen: Nå er det gratis å passere. Her med blant andre Aslaug Melsæther.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

Godt brukt tunnel

Tunnelen har vært nedbetalt flere ganger, men bompengeordningen har vært fornyet på grunn av opprustninger både i og utenfor tunnelen. Så seint som i 2010 var det gjennomført oppgraderinger til en verdi av 68 millioner kroner.

– Jeg tror at tunnelen er god nok, og at den ikke trenger flere felt. Men det som kan være et problem er at den er litt lav, og det byr på utfordringer for høye kjøretøy, sa samferdselssjef i fylkeskommunen, Arild Fuglseth til NRK tirsdag.

Løsningen der er å fjerne asfalt, for å så legge nytt dekke. Men ifølge Fuglseth er det ikke aktuelt å starte med flere oppgraderinger i nær framtid.

Hege Gagnat

Hege Gagnat i fylkeskommunen, syns markeringen var en kjekk start på nyttårsaften.

Foto: Magnus Peter Harnes / NRK

– For de som bruker veien, så er dette en lettelse, sier Hege Gagnat, rådgiver for kulturformidling i fylkeskommunen, og legger til at det er stats å ha markeringen på nyttårsaften.

– Gledens dag

Ordførerne i Fræna og Molde mener Tussentunnelen har vært viktig for næringslivet i regionen. Nå som det har blitt gratis å kjøre gjennom, tror Molde-ordføreren det vil bety mer trafikk.

– Jeg tror dette er startskuddet på en ny æra med tanke på å tenke felles. Det er en gledens dag, sier Torgeir Dahl.

– Det er en fantastisk start på årets siste dag, sier ordfører i Fræna, Nils Johan Gjendem.

Tussentunnelen stod ferdig i 1990, og er en hyppig brukt tunnel med nesten 5.000 biler i døgnet, til tross for en gratis alternativ omvei på knapt 6,5 kilometer over Skaret.

Nå er begge veiene gratis.