NRK Meny
Normal

– Turistene har ikke nok respekt for naturen

To dager på rad har det vært drukningsulykker i Møre og Romsdal. Arne Fausa som er nestleder i distriktsrådet for hjelpekorpsa i Møre og Romsdal, mener turistene mangler respekt for naturen og tar sjanser.

Arne Fausa

Arne Fausa i Røde Kors mener at turistene tar for store sjanser.

Foto: Olav Havnegjerde

To dager på rad har det vært drukningsulykker i fylket. Onsdag havnet ei 13 år gammel tysk jente i vannet i Rauma etter å ha padlet i en kano. Tirsdag var det en mann fra Moldova som mistet livet etter at han falt i elva i Geiranger. Arne Fausa som er nestleder i distriktsrådet for hjelpekorpsa i Møre og Romsdal, sier det er tragisk, men synes det er bra at folk bruker naturen.

– Det er selvfølgelig tragisk og trist, men i Røde Kors så tenker vi at det er positivt at folk bruker naturen og deltar i aktiviteter. Men det er viktig å ta forholdsregler slik at man forebygger ulykker og uhell, sier han.

Hvilke forholdsregler kan det være?

Hvis det er snakk om båt og fritidsbåter er det viktig at man bruker redningsvest. Dette kan være en god måte å forebygge at noe skjer, sier han.

Les også:

Lite kunnskap om naturen

Fausa tror også uhell skjer fordi mange turister har for lite kunnskap om naturen i Norge.

– Turistene er kanskje vant til helt andre forhold og har ikke den samme respekten for farene i naturen vår. På våre kanter er det for eksempel mange bratte parti, vått og mye regn. Hvis man undervurderer dette, kan det gå galt, sier han.

Geiranger ulukkesstad

Her ramlet den 56 år gamle turisten i vannet i Geiranger.

Foto: MMS-tipsar

Hvordan man kler seg har også noe å si ifølge Fausa.

– Spesielt hva man har på beina kan være viktig. Hvis det ikke er egnet til det området du skal ferdes i, er det selvfølgelig større sjanse for at man mister fotfestet sier han.

Les også:

Uhell ved fotografering

Nestlederen sier at det ikke alltid hjelper med informasjon til turistene for å forhindre ulykker.

– De som driver i turistnæringa gjør forskjellige tiltak for å informere, men det ser ikke alltid ut som det har den virkningen som man ønsker, sier han.

Ofte skjer uhell ved fotografering.

– De ser et godt motiv og blir ivrige. Så glemmer de at det er farlig der de ferdes, forteller han.