Hopp til innhold

– Vi må passe på at vi ikke ødelegger naturen

Dopapir, sportsteip og plastflasker. Turgåere forteller om stadig mer søppel langs stiene i fjellet. Nå inviterer Turistforeningen til ryddedugnad.

Søppeleksempel fra dagens retur frå Reindalsæter.

Dette var noe av søppelet Kjetil Fylling fant på sin tur nylige tur til Reindalseter på Sunnmøre.

Foto: Kjetil Fylling

Sola henger høyt på en skyfri himmel. Frisk luft og naturskjønne omgivelser. Men langs de grønne turstiene kan man se innslag av sort og hvitt, og noe som ikke hører hjemme.

– Uansett om jeg går på topptur eller en kortere tur, finner jeg nesten alltid søppel langs stien. Ofte er det dopapir eller tørkepapir, sier Kjetil Fylling.

Sunnmøringen er en aktiv turgåer og mener problemet har blitt verre de siste årene.

– De fleste er nok flinke, men noen er åpenbart ikke det. Dopapiret ligger ofte midt på stien, de tar seg ikke engang bryet med å legge det under en stein, sier Fylling.

– Vi må ikke ødelegge naturen

Han forstår ikke hva forsøplerne tenker på.

– Det er søppelkasser på alle hytter. Det er heller ingen stor jobb å ta med seg dopapiret i en pose og kaste det i søppelkassene på parkeringsplassen. Vi må passe på at vi ikke ødelegger naturen, sier Fylling.

– Sportsteip er en gjenganger

Nylig delte Fylling sine observasjoner og irritasjon i et innlegg på Facebook. Der fikk han stor respons. En av dem som kommenterte var Steinar Folde. Han var nylig på tur til Ausekaret i Sykkylven, og opplevde mye av det samme.

Steinar Folde

Steinar Folde sier han ofte finner søppel i naturen.

Foto: Privat

– Jeg plukket opp både sportstape, kakaoposer, votter, plast, papir, ølboks og skobrodder.

Folde reagerer på at turgåere slenger søppel fra seg i stedet for å putte det i sekken. Senest forrige helg var han på tur i Tafjordfjella der de har ordninger for sortering av søppel på turisthyttene.

– Der kan man bli kvitt søpla å slippe å bære den med seg hjem. Likevel fant vi søppel langs stien. Det er ikke greit, forteller Folde.

– De fleste er flinke

Linda Flem, leder for Ålesund-Sunnmøre Turistforening, er overrasket over det turgåerne forteller.

– Min erfaring er at folk er flinke til å rydde opp etter seg. Men det er viktig at folk plukker opp søpla si og gjerne også plukke opp etter andre.

Linda Flem

Linda Flem, leder for Ålesund-Sunnmøre Turistforening, mener at de fleste turgåere er flinke til å rydde etter seg selv.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

Ved Reindalseter i Tafjordfjella har en av foreningens turgrupper tatt en pause. De har gått fra hytte til hytte i flere dager. Men søppel har de ikke sett.

– Vi har funnet en våtserviett. Det er det eneste, sier turleder Irma Håvoll Sætre.

Irma Håvoll Sætre

Irma Håvoll Sætre tror populære teltområder er mer utsatt for søppel.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

Hun tror områder der det er vanlig å telte er mer utsatt for søppel.

– Mange tenker nok ikke på at dopapiret blir liggende veldig lenge. Når et område er populært blir det etter hvert ikke bare ett papir under steinen, sier Sætre.

Lager nasjonal ryddeaksjon

Mari Stephansen kommunikasjonsrådgiver i DNT

– Det er irriterende å se søppel ligge der i den fine naturen, sier Mari Stephansen kommunikasjonsrådgiver i DNT.

Foto: Marius Dalseg Saetre

For å bøte på forsøplingen arrangerer Turistforeningen denne helgen ryddeaksjoner over hele landet. Målet er å få vanlige folk til å plukke opp og rydde i fjellet i forbindelse med programserien Monsen minutt for minutt.

Mari Stephansen, kommunikasjonsrådgiver i DNT, mener det er viktig å gjøre folk bevisste på problematikken.

– Vi håper at alle vil være med å rydde sin tursti. Personlig tar jeg med meg søppel om jeg ser det på fjellet. Det er irriterende å se søppel ligge i den fine naturen.