Trygghetsalarmene virker igjen

Det opplyser informasjonssjef i Ålesund kommune, Anne Bente Skjellum klokken 12:30.

Arne Sigurd Hansen

Leder av 110-sentralen i Møre og Romsdal Arne Sigurd Hansen.

Foto: Malin Kjelstadli Korsnes / NRK

–Trygghetsalarmene er koblet til fasttelefon-nettet som fortsatt ikke er oppe igjen, sa Arne Sigurd Hansen i 110-sentralen i Møre og Romsdal på en pressekonferanse klokken 12:00.

Klokken 12:30 oplyser Ålesund kommune at trygghetsalarmene i Ålesund kommune virker igjen.

– fastnettet er nå oppe, og det betyr at alarmene virker. Det samme gjelder alle linjer inn til Ålesund kommune, opplyser Skjellum.

Ble oppfordret til å holde kontakt med familie

Leder for 11-sentralen i Møre og Romsdal, Arne Sigurd Hansen oppfordret torsdag formiddag alle til å holde kontakt med familie og bekjente som har trygghetsalarm. Så lenge fasttelefon-nettet var nede kom ikke meldinger fra trygghetsalarmene inn til brannvesenet.

– Vi har vært i kontakt med kommunene, og vi har brukt NRK til å sende ut melding om at pårørende må være ekstra årvåkne for å passe på sine egne som bruker trygghetsalarm, sa Hansen. under rpessekonferansen klokka 12:00.

Flere hundre trygghetsalarmer i Ålesund virker ikke

Albert Gjørtz

Beredskapssjef i Ålesund kommune ber alle om å sjekke at sine nærmeste med trygghetsalarm har det bra.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Flere hundre beboere i Ålesund kommune har trygghetsalarm.

– Ingen av dem fungerer, sier Gjørtz torsdag morgen.

Han oppfordret også familie og venner om å sjekke at de med trygghetsalarm har det bra.

– De som har familie eller bekjente med trygghetsalarmer bør dra innom og sjekke at alt er i orden, sier beredskapsleder i Ålesund kommune Albert Gjørtz.

– Er det et strengt behov for helsehjelp oppfordrer vi alle til å ta kontakt med sin nærmeste kommunale enhet. Det kan være skole, sykehjem og andre kommunale virksomheter. Der fungerer interntelefonene, opplyste Gjørtz.

132 basestasjoner slått ut

Grunnen til de store problemene med telenettet var at det natt til torsdag var et massivt strømutfall i Møre og Romsdal. Utfallet skjedde på en viktig kommunikasjonssentral i Ålesund og det er usikkert om aggregatet slo inn. 132 basestasjoner ble slått ut i fylket. 40 av dem var i Ålesund.

NetCom har noe av sitt utstyr hos Telenor, og derfor var de også berørte. Strømbruddet rammet telestrukturen hardt.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor og Tommy Johansen, dekningsdirektør i NetCom, opplyste at begge selskap har sendt beredskaps- og ekspertpersonell til sentralen.

– Vil bli forsinket for å hjelpe

Noen kunder har fått tilbake mobildekningen, men mange er fortsatt uten telenett. Brannvesenet opplyser at dersom man ikke har trygghetsalarm som fungerer, men mobil som fungerer, kan man ta kontakt per telefon.

– En liten forsinkelse vil der bli, men om folk er i nød vil vi gjøre vårt beste for å hjelpe dem, sier han.

Flere kommuner hadde problemer med trygghetsalarmene

Også i Giske kommune var det problemer med trygghetsalarmene.

– Hjemmesykepleien er blitt varslet slik at de skal følge med de som har trygghetsalarmer hjemme, opplyser ordfører Knut Støbakk.