– Tar de ferga, tvinger de oss til å flytte

Asbjørn og Gullbjørg er de siste fastboende i den veiløse grenda Skår i Hjørundfjorden. Nå trues de med å miste ferga.

Asbjørn Skår (69) og Gullbjørg Birkeland (64) utenfor huset sitt i grenda Skår i Hjørundfjorden

Asbjørns slekt har bodd på Skår så langt bakover han kjenner til. Han har bodd her hele livet.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

Fergelemmen går ned på kaia på Skår, slik den har gjort i over femti år. De to gårdene i grenda klamrer seg fast til fjellsiden langs Hjørundfjorden i Ørsta kommune. Det lyser bare i vinduene på den ene av dem. Gullbjørg Birkeland (64) og Asbjørn Skår (69) bor her helt alene. Hunden, sauene, fjorden og fjella er eneste faste selskap.

Det finnes ingen vei hit.

– Legger de ned ferga må jeg legge ned gårdsdrifta. Jeg kan ikke ro sauene over fjorden, sier Asbjørn, som har bodd i bygda i hele sitt liv.

Asbjørn Skår i sauefjøset på Skår

Asbjørn liker arbeidet i fjøset. De er lamminga om våren som er den største jobben. Dyrlegen kommer ikke til Skår fordi kostnaden ved å reise ut er dyrere enn verdien på sauen. Men Asbjørn synes det går fint.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

Stopper på signal

På to faste tidspunkt kan ferga stoppe på Skår hver dag. På søndager er det tre. De må ringe fergemannskapet og gi beskjed. Skal de ha med seg bilen er det eneste mulighet.

– Det er jo som om de bare sier at nå stenger vi veien hjem til dere, uten å varsle oss en gang, sier Gullbjørg.

Hun og ektemannen fikk nemlig ingen beskjed om at de kan miste ferga før avgjørelsen sto i lokalavisa. Der kunne de lese at Skår ikke var en del av den nye kontrakten som Møre og Romsdal fylkeskommune inngikk med Fjord1 om drift av ferge på indre Sunnmøre fra januar 2020.

De skjønner at fylket har stramme budsjett, men at signalstoppene på Skår koster dem dyrt, tror de ikke på.

Gullbjørg Birkeland på fergekaia på SKår

Gullbjørg kom til Skår i 1999. Hun liker naturen her og håper dette ikke er siste våren på den avsidesliggende plassen.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

Penger og beklagelse

En av grunnene til at fergesambandet til Skår står i fare for å bli lagt ned, er at kaianlegget er veldig dårlig, ifølge Arild Fuglseth, som er samferdselssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Arild Fuglseth, Samferdselssjef

Arild Fuglseth, samferdselssjef i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Foto: ALF-JØRGEN TYSSING / NRK

– Det var viktig for oss å legge til rette for at fergeselskapene kunne komme inn med en større og mer moderne ferge enn den som går på fjorden i dag, sier Arild Fuglseth.

Han forstår at de som er tilknyttet Skår føler seg dårlig behandlet.

– De som bor og eier gårdene på Skår burde fått bedre informasjon i forkant av anbudsprosessen, sier Fuglseth.

Fikk besøk av over 500 skiturister

Skår er blitt et berømt reisemål for skiturister. Fra Skårasalen (1542 m.o.h.) bak gården står hundrevis av skikjørere ned hvert år. I 2018 telte Gullbjørg over 500.

Johan Skår, fetteren til Asbjørn som flyttet fra grenda i 1987, har tro på at skikjørerne kan skape nye typer inntekt for den vesle grenda. Så langt har han satt i stand setra si for utleie. Den langsiktige planen er å starte overnattingssted og matservering for skituristene.

– Men tar de ferga, må alle planene skrotes. Ferga er helt avgjørende for å kunne drive noe som helst her inne.Tar de ferga tvinger de meg til å gi opp, Johan Skår.

Hjørundfjorden

Hjørundfjorden i Møre og Romsdal har opplevd en vekst i turistnæringen de siste årene.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

1 million til ny fergelem

Kaia på Skår er kommunens ansvar. I desember vedtok Ørsta kommune å gi 1 million kroner til ny fergelem, men bare dersom fylket fortsetter å kjøre ferga. Ordfører i Ørsta, Stein Aam, er positiv.

– At det er liv i grendene, bor folk på gårdene og at landskapet ikke gror igjen, det betyr alt. I tillegg tror vi det er potensial på Skår på grunn av alle skituristene, sier Aam.

Om beløpet er nok og kostnaden ved å fortsette med ferga til Skår er forsvarlig, det må politikerne avgjøre 7. mai.

Ferga stopper på Skår på signal

Å legge til på Skår er utfordrende fordi kaia er i dårlig stand, forteller mannskapet.

Foto: Kaja Skatvedt Robak / NRK

Venter på skjebnemøtet

På Skår ser ikke Gullbjørg og Asbjørn noen annen mulighet enn å vente på dommen fra politikerne. De liker det stille og rolige livet på Skår.

– Blir ferga borte blir hverdagen vanskeligere. Alt må bæres fra kaia og opp til huset uansett vær. Tar de ferga tvinger de oss til å flytte, sier Asbjørn.