NRK Meny
Normal

- Dette er ingen tapersak for Høyre

Fylkeslederen i Høyre i Møre og Romsdal, Geir Ove Vegsund, tror ikke velgerne vil straffe Høyre på grunn av kommunereformen.

Geir Ove Vegsund

Det er ingen grunn for Høyre til å frykte kommunereformen under neste års valgkamp, mener fylkesleder Geir Ove Vegsund.

Foto: Terje Reite / NRK

Regjeringen med Høyre i spissen har varslet omfattende endringer i kommunestrukturen og vil komme med forslag til ny kommunestruktur allerede våren 2017.

I 2016 skal kommunene gjøre vedtak om kommunesammenslåing, og debatten er for lengst i gang.

Men Vegsund tror ikke kommunereformen blir en tapersak for Høyre ved valget neste år.

Frivillighet

– Nei, det tror jeg ikke. Det er et bredt forlik på Stortinget om at en kommunereform må gjennomføres. Jeg tror ikke det blir noen spissa debatt rundt gjennomføringa av reformen. Det vil bli diskusjoner om nyansene i reformen, men jeg er ikke bekymret for det, sier Vegsund.

– Slik regjeringen har lagt opp sitt arbeid så skal kommunereformen tuftes på frivillighet. Her er det ikke kommet noen signaler om at reformen skal gjennomføres med tvang. Det er lokaldemokratiet som skal avgjøre dette så jeg ser ikke på dette som en vanskelig sak for oss i Høyre, sier fylkesleder i Møre og Romsdal Høyre, Geir Ove Vegsund.

Jan Tore Sanner

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner har lagt en stramt løp for arbeidet med kommunereformen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Arbeidet med kommunereformen der fylkesmannen har fått en sentral rolle, starter nå i høst. Det er lagt opp til en stram tidsplan. I dag er det 36 kommuner i Møre og Romsdal. Spørsmålet er hvordan kommunekartet kommer til å se ut etter at reformen er gjennomført.

Motstand rundt Ålesund

Debatten som har gått, viser at det er betydelig motstand mot gjennomføringa av reformen, ikke minst i Sula kommune der Geir Ove Vegsund er ordfører. Sula brøt ut av Ålesund og ble egen kommune i 1977. Tanken på at Sula skal bli innlemmet i Ålesund igjen er blitt møtt med negative reaksjoner.

Også ordføreren i Giske, Knut Støbakk (KrF), har gitt uttrykk for at en kommunereform der bare Sula og Giske blir slått sammen Ålesund vil være et verst tenkelig scenario,

For Støbakk er valget enten en storkommune på Nordre Sunnmøre som ivaretar balansen mellom Ålesund og landkommunene, ellers så tror han mulighetene er gode for at Giske kan bestå som egen kommune.

- Sula kan stå på egne bein

Sula rådhus

Dette er dagens rådhus i Sula. Mange i Sula kommune mener det bør være rådhuset også i fremtiden.

Foto: Trond Vestre / NRK

Dette er et synspunkt som også Geir Ove Vegsund gir uttrykk for. Han tror ikke at Høyre blir straffet av velgerne i Sula ved valget neste år.

– Nei, det tror jeg ikke. Vi har sagt at vi er positivt avventende til hva en kommunereform vil innebære. Vi må se på hvilke oppgaver kommunene vil få i sammenheng med reformen. Dersom det ikke kommer vesentlige nye oppgaver så mener vi at Sula er en av kommunene som kan være rustet til å stå på egne bein. Det har vi vært veldig åpne og klare på, sier Geir Ove Vegsund.