NRK Meny
Normal

Torgeir Dahl: – Trippelrom skal avskaffes

Den voldsomme kritikken mot kommunens bruk av trippelrom på omsorgshjem kommer ikke overraskende på Molde-ordføreren. Han lover at kravene i tilsynsrapporten blir møtt.

Glomstua Omsorgssenter

1. desember forventer Fylkesmannen positiv respons fra kommunen.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Torgeir Dahl

Torgeir Dahl er sikker på at kommunen skal klare å møte kravene til Fylkesmannen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Bruken av trippelrom på omsorgshjem skal være avviklet innen 1. desember 2013. Det er kravet fylkesmannen og fylkeslegen stiller i tilsynsrapporten som ble gjort tilgjengelig fredag.

– Det er enkelt å si at dette så vi komme, men kompleksiteten, utfordringene, er betydelig større enn både Molde kommune og de fleste andre kommuner i landet har forutsett, sier Torgeir Dahl om samhandlingsreformen, som han tidligere har sagt skaper store utfordringer for kommunene.

Skal møte kravene

Han legger likevel vekt på at han ikke er overrasket over innholdet i rapporten, og at kommunen skal etterkomme alle kravene som stilles. Det innebærer at ingen langtidspasienter skal ligge på tremannsrom etter 1. desember.

– Ja, de vil vi kunne møte. Og det er allerede slik at langtidspasienter ikke er lagt inn på trippelrom. Vi er på plass i forhold til fylkesmannen sin vurdering her.

Korttidspasienter, derimot, ligger fortsatt på tremannsrom. Det bekrefter fagsjef i pleie og omsorg i Molde kommune, Kjersti Bakken.

– Jeg har undersøkt i dag, og det er fortsatt et rom som blir brukt som trippelrom. Årsaken til det er at vi har overbelegg på institusjonen, så den personen har nå blitt lagt inn på dobbeltrom som nå har blitt til trippelrom, sier Bakken.

Utfordrende

Prosessen med å avskaffe tremannsrom for langtidspasienter har vært krevende for ordføreren. Nå venter ytterligere utfordringer med å opprettholde strukturen som holder langtidspasienter unna trippelrom.

– Det er krevende for Molde kommune, det er krevende for alle kommuner, for det er ikke bare snakk om å ha en seng, det er også snakk om å ha et rehabiliteringstilbud, sier Dahl.

Mange pasienter

Ifølge ordføreren kommer det hver måned omtrent 100 utskrivningsklare pasienter som skal ha et tilbud på sjukehjem i løpet av 24 timer i Molde kommune. Dermed gjør plassmangel og begrensede ressurser det vanskelig å tilby alle enerom og rehabilitering.

– Vi synes ikke dette er et godt nok tilbud, og synes ikke det er i tråd med de ambisjonene vi har til sjukehjemsplasser i kommunen. Det har også fylkesmannen registrert i den helse- og omsorgsplanen som vi har vedtatt i Molde kommune, og han forholder seg til at det er en plan som er i tråd med helse- og omsorgstjenesteloven, sier Dahl.

Glomstua omsorgssenter og sjukeheim

Fylkesmannen håper trippelrom for langtidspasienter på sjukehjem i Molde er historie.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal