Hopp til innhold

Dette er den nye trimmen for nybakte foreldre

Det er en nydelig septemberdag, midt i uka. På en kronglete, bratt fjellveg går et tog med nybakte mødre, fedre, barn, barnevogner og hunder. De skal helt til topps.

Trillevogntur

Slik går de, og de skal helt til topps. Gamlemsveten ligger 790 meter over havet, og turen starter helt nede i bygda.

Langt der oppe, 790 meter over havflaten, troner fjellet Gamlemsveten. Fjellet ble viden kjent på tidlig sekstitall, da fjellet ble vert for en av det norske fjernsynets hovedsendere. På grunn av høyden og beliggenhet med en vid sikt, forsyner senderen på fjellet store deler av Sunnmøre og Romsdal med TV-signaler.

Men nå har høyden, utsikten og tilgjengeligheten gjort fjellet populært i en helt annen sammenheng. For etter en graviditet, og etter en fødsel, i en tid der barnet skal trilles i vogn, er vegen opp til den 790 meter høye Gamlemsveten blitt et yndet sted for beinharde trimturer, med barnevogn.

Trilletur

Turen starter ganske forsiktig, helt nede ved bygda. De skal helt til toppen, 790 meter over havflaten.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

– Den store styrkeprøven

I forbindelse med byggingen av TV-senderen ble det anlagt grusveg helt til toppen. Vegen er stengt for vanlig biltrafikk. Men den passer perfekt for barnevogner med store, gode hjul.

Bilene blir parkert ved bommen. Her høres latter og pludring fra både små barn og foreldre. Noen av foreldrene har fortsatt fødselspermisjon, og kan bruke en dag midt i uka til fjellturen. I starten av turen er det forventningene som dominerer.

– Vi har gått turer i hele vår og i sommer. Nå er høsten kommet og det er klart for den store styrkeprøven, sier mamma Monika Alnes. Hun gjør seg klar til å fa fatt på turen opp til toppen av Gamlemsveten.

Trillevogntur

Her har de kommet så høyt, at man kan se Stad helt lengst bak til venstre i bildet. Vi ser Ålesund by, Sulafjellet, Hareid, vi kan skimte øyer i Sande og Herøy. Bak Valderøya og Godøya kan vi også skimte Runde.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

– Det er ganske tungt

Herfra går det bare oppover. Til tider er vegen temmelig bratt. Vegen er jo bygget for kraftige anleggsmaskiner. Turen opp tar mellom to og tre timer, alt etter form og fart.

Det går bra, men det er ganske tungt, sier Irene Stølan og Ingvild Yri i det de sliter seg opp en av kneikene på vegen.

– Godt å komme seg ut

Turdeltakerne denne dagen er med i Trillegruppa til Ålesund og Sunnmøre turistforening. Gruppen er altså en del av Turistforeningens tilbud. Men de er ganske selvstyrt, og organiserer mye av virksomheten sin gjennom gruppens side på Facebook.

Det er godt å komme seg ut, og komme seg opp på fjellet. Det er jo fint at vi ikke trenger å gå bare på asfalt, sier Ingvild Yri i det hun har kommet seg 214 meter over havet. Toppen ligger på 790 meter.

Trilletur

Alle kom seg til topps. Utsikten er upåklagelig.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

Trillerne skal altså 500 høydemeter lenger opp. Og utsikten blir stadig bedre. Når de har kommet over tregrensen, kan de se til Stad og gjerne lenger mot sørvest. Hele øyrekkene i Sande, Herøy, Ulstein og Hareid. Lenger mot sør-øst har de sikt til Sunnmørs-fjellene, ja et stykke inn i Sogn og Fjordane også. Ålesund by ligger til sammenligning ganske nær. Og øyene i Giske, med flyplassen p Vigra ligger nesten like under føttene på dem. Og når de kommer enda lenger opp, får de et skue nordover, mot Nordøyane, Romsdal og langt, langt inn i fjellheimen nordover og østover.

Ammepauser i lyngen

Utsikten hjelper godt på motivasjonen. Og de små må også få et måltid mat undervegs. Her foregår ammepausen rett i vegkanten, på denne smale grusveigen som snor seg helt til toppen.

Ja, nå våknet hun, sier Marita Velsvik Andersen. Man vet liksom ikke hvor lenge hun vil ligge i vognen. Og det blir et lite mellommål, sånn innimellom, sier hun.

Gamlemsveten

Dette er utsikta mot nord - nordvest, med Lepsøyrevet, Lepsøya, Haramsøya og Skuløya/Longva.

Foto: Jannicke Susann Farstad / NRK

– Strålende fornøyd

Så høres det jubel, bare noen titalls meter lenger fremme. De raskeste har nådd toppen. Og etter hvert kom alle seg opp. Og de fikk lønn for strevet. Utsikten, med øyene og fjellene omkring var et fantastisk skue. Man kunne se mange, mange nautiske mil, langt til havs, og man kunne føle seg på høyde med skydottene som samlet seg i horisonten utenfor de ytterste øyene.

Jeg skal ikke late som om det ikke var tungt. Men jeg kom meg opp. Og da er jeg strålende fornøyd, sier Monika Alnes.