Spion-knagg og spion-klokker
Foto: Synnøve Hole / NRK

Trenar tiltalt for overvaking

Oppsummert

Ein sunnmørsmann er tiltalt for filming og overvaking av 27 jenter og gutar han var trenar for. Dette skjedde mellom anna ved hjelp av skjulte kamera i ein kles-knagg og spion-klokker. Rettssaka starta onsdag 1. juli 2020.

 • Misfornøyd med lovverket

  Bistandsadvokat Anne Hovde er misfornøyd med at ingen av de 27 guttene og jentene som ble overvåket og filmet av treneren sin får erstatning. Mannen ble onsdag dømd for å ha overvåket dem blant annet ved hjelp av spionklokker. – Jeg mener at de fornærmede i denne saken burde få samme type erstatning som en fornærmet som ble utsatt for nettovergrep ville fått. Det ligger på rundt 40.000,- kroner. Men vi har ikke et rettsgrunnlag for erstatning av denne type personforfølgelse i vårt lovverk. Det er et problem, sier Hovde. Mannen ble dømt til fengsel i to år og kommer ikke til å anke.

  Anne Hovde
  Foto: Synnøve Hole / NRK
 • Ber om mild straff for trenar

  Forsvarar Mats Sakse Opshaug meiner den korrekte straffa for den overvakings-tiltalte trenaren, bør vere så låg som råd. Opshaug meiner mannen må få strafferabatt mellom anna fordi han har vedgått det aller meste og fordi han har vore behjelpeleg med å identifisere offera.

  Mats Sakse Opshaug
  Foto: Synnøve Hole / NRK
 • Ber om erstatning etter valdtekt

  Advokat Mette Ekroll Nyland ber om mellom 50 000 og 100 000 kroner i erstatning etter at trenar er tiltalt for sove-valdtekt av ei kvinne. Trenaren skal ha valdtatt den sovande kvinna etter ein fest, medan han filma det som skjedde. Kvinna fortalte i retten at ho ikkje blei klar over overgrepet før politiet viste henne filmen. Advokaten til dei andre jentene og gutane, Anne Hovde, ber om erstatning for kvar og ein av dei også.

  Mette Ekroll Nyland
  Foto: Synnøve Hole / NRK
 • Ber om 3 år og 8 månaders fengsel

  Aktor Magne Nyborg ber om 3 år og 8 månaders fengsel for trenaren som er tilalt for overvaking av 26 jenter og gutar han var trenar for. Mannen er også tiltalt for eitt tilfelle av sove-valdtekt. Nyborg meiner mannen har gjort seg skuldig i overgrep mot barn og unge over veldig lang tid og på ein særleg innvaderande måte. Nyborg ber også om inndraging av to spion-knaggar, tre spion-klokker, ein røykvarslar med kamera, fleire pcar og minnekort.

  Spion-knagg og spion-klokker
  Foto: Synnøve Hole / NRK