Trekkfuglene er flere uker forsinket

Både gjøk og sisik, trost og stær skal nok synge i skogene også denne våren. Men i år har det tatt tid før trekkfuglene har kommet tilbake.

Bokfink

Tor Ålbu har ventet i ukevis på bokfinken. Den har vært forsinket i forhold til tidligere år. Men i dag dukket det plutselig opp en i hagen til Ålbu.

Foto: Gunn Nyborg

Tor Ålbu har registrert trekkfugler på Nordmøre siden 70-tallet. Han har aldri opplevd at trekkfuglene har vært så sent ute som i år. Frost og snø har ennå ikke flydd. Dermed lar flere fuglearter vente på seg.

Alle trekkfugler er væravhengige. Jeg har vært borti før at enkelte fuglearter har vært forsinket. Men at alle fuglearter er forsinket har jeg aldri opplevd før, sier Tor Ålbu til NRK.

Tor Ålbu noterer flittig i bøkene sine for hver eneste fugleobservasjon han gjør. Nå i den stille uka kunne han endelig notere bokfinken er kommet til Nordmøre.

– Jeg har ventet på stær, bokfink og svarttrost. Dette er de mest vanlige av fuglene som har uteblitt til nå, sier Ålbu.

Ålbu

Her er Øystein og Tor Ålbu i ferd med å ringmerke grønnspett.

Foto: Privat

Hjemme hos Ålbu bruker han som regel å se disse fuglene i begynnelsen og midten av mars.

Her har vært noen overvintrede svarttroster. Ellers har det vært lite trekkfugl å se så langt, sier Ålbu.

Det er det kalde været, med frost og snø, som er årsaken til at lerka ennå ikke jubler høyt i sky. Og fortsatt vil det nok gå en stund før denne fuglen kan bringe våren inn på ny. Ifølge meteorologene skal det være nattefrost en god periode etter påske også.

Det har vært fint vær med sol. Men det går langt ut på dagen før det blir noe varme. Men om det kommer sørlige vinder og plussgrader om natten, kan det nok gå kort tid før vi har fuglene her igjen, sier Ålbu.