Ny Frp-politiker trekker seg etter påstander om sexsjikane

En Frp-politiker i Møre og Romsdal trekker seg, og viser til at jobben tok for mye tid. Fremskrittspartiet bekrefter derimot til NRK at stortingsrepresentanter ble varslet om sexsjikane mot to 17 år gamle jenter utført av lokalpolitikeren.

Stortinget

Varslet Frp på Stortinget: To jenter varslet i helga Fremskrittspartiet på Stortinget, og nå trekker en lokalpolitiker i Møre og Romsdal seg fra partiets liste fram mot valget.

Foto: Erik Engen / NRK

Så sent som i helga fikk Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter fra Møre og Romsdal oversendt informasjon fra to jenter som skal ha følt seg trakassert av lokalpolitikeren i 2007 og 2009.

Jentene var 17 år gamle da hendelsene skjedde, og skal ha tatt kontakt med ungdomspartiet og Frp fordi de ikke likte måten en lokalpolitiker i Møre og Romsdal oppførte seg på.

Ifølge jentene skal politikeren med høystående verv i lokalpolitikken ha oppsøkt dem på en svært upassende måte, og henvendelsene skal ha hatt en seksuell karakter.

Til tross for at de varslet partiet begge to skal de derimot aldri fått noe endelig svar på hva som ble gjort med saken etter at lokalpolitikeren for andre gang i 2009 ble klaget inn for sin oppførsel.

Mette Hanekamhaug og Oskar Grimstad

Oskar Grimstad i Frp mottok et nytt varsel i helga.

Foto: Åge André Breivik

I kjølvannet av Birkedal-saken valgte derfor jentene å igjen ta kontakt med tillitspersoner i Fremskrittspartiet.

Les alt om: Birkedal-saken

Denne gangen tok de kontakt med partiets stortingspolitikere fra hjemfylket Møre og Romsdal.

– I løpet av helga mottok jeg e-poster med påstander om at en person skal ha vært i kontakt med noen av våre yngre medlemmer på en måte som de likte dårlig, sier Oskar Grimstad som sitter på Stortinget og er fylkesleder for Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal.

Følte ikke saken kunne få ligge i fred

Fylkeslederen fikk i helga oversendt en henvendelse fra de to jentene som etterlyste hva som skjedde med saken de hadde meldt inn for flere år siden.

NRK har vært i kontakt med ei av jentene som forteller at fokuset på hva som har skjedd i Birkedal-saken gjorde at hun ikke følte saken i eget hjemfylke kunne få ligge i fred.

Derfor valgte hun sammen med den andre jenta med bakgrunn fra Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) å sende en ny henvendelse.

Etter at Grimstad mottok henvendelsen har partiet forsøkt å finne ut hva som har skjedd i saken. Dermed har de igjen tatt kontakt med jentene, og den anklagede lokalpolitikeren har også blitt kontaktet.

– Jeg har også snakket med vedkommende som dette gjelder, og personen opplyste at han hadde trukket seg fra kommunevalglista og at saken dermed var løst så langt, sier Grimstad om dialogen med Frp-politikeren som stod høyt på partiets liste fram mot kommunevalget til høsten.

– Har fylkespartiet bedt ham om å trekke seg?

– Nei, det har vi ikke gjort. For han har selv sagt at han valgte å trekke seg på grunn av jobb og familie før dette kom opp, sier Grimstad.

Mannen selv benekter det hele overfor NRK, og fastholder at det var andre grunner til at han i dag valgte å si fra seg plassen på lista fram mot valget.

– Kjenner ikke til rykter

Tidligere i dag gikk lokalpolitikeren ut med at han hadde valgt å trekke seg som kandidat høyt plassert på partiets liste fram mot valget.

Dette skjedde bare dager etter at jentene hadde varslet partiorganisasjonen nok en gang om mannens oppførsel. Lokalpolitikerens begrunnelse var derimot en annen.

– Jeg har trukket meg på bakgrunn av familie og jobb, sier mannen til NRK.

Han benekter at valget om å gi fra seg plassen skyldes påstandene som kommer frem nå.

– Jeg kjenner ikke til ryktene. Det er ikke snakk om noen gamle historier, og jeg trekker meg rett og slett fordi jeg ikke har tid til vervet, slår mannen fast etter at han valgte å si fra seg plassen bare måneder etter at han selv sa ja til å stå på partiets liste foran årets kommunevalg.

Har tidligere fått advarsel fra partiet

De ubehagelige hendelsene som jentene har opplevd fra lokalpolitikeren, som ifølge dem var svært upassende, skal ha skjedd i henholdsvis 2007 og 2009. Begge ganger ble mannen innrapportert for sin handlinger.

Den første gangen mannen ble innklaget endte saken med at mannen måtte beklage seg overfor jenta handlingene hadde gått utover. Noe også dagens ledelse bekrefter.

– Har denne politikeren tidligere blitt advart av partiet for sin oppførsel?

– Ja, sier fylkesleder Oskar Grimstad.

– Hvorfor ble han advart?

– Han skrev et brev der han beklaget oppførselen sin, og mente da at det var en misforståelse som lå bak. Han beklaget likevel oppførselen overfor jenta som anså den som uakseptabel, er svaret Grimstad kommer med om etterspillet som skjedde i 2007.

Den gang gikk rapportene til fylkeslaget av Fremskrittspartiet, og etter det NRK kjenner til skal signalene fra ledelsen der ha vært at lokalpolitikeren hang i en tynn tråd.

Noe slikt måtte ikke skje igjen, og mannen skal ha lovt at han aldri skulle gjøre noe slikt igjen.

Likevel opplevde en ny jente uønskede henvendelser i 2009.