Hopp til innhold

Trangt nåløye for keepere

Det er for vanskelig for talentfulle norske målvakter å få nok spilletid i Eliteserien. Det sier AaFK's keepertrener Frank Mathiesen.

Frank Mathiesen
Foto: Arne Flatin / NRK

AaFK har utviklet to svært lovende ungdomslandslagsmålvakter i Andreas Lie og Sten Grytebust, men satser likevel på en internasjonal keeper. Dermed blir det vanskelig for de unge målvaktene å utvikle seg.

Andreas Lie i midten kjempar om keeperplassen i AaFK saman med Anders Lindegaard og Sten Grytebust.
Foto: Arne Flatin / NRK

AaFK har de siste årene satset på internasjonale solide målvakter som Adin Brown, Nenad Novakovic og nå Anders Lindegaard. Dermed ser det ut som om det er tøft for unge, lovende målvakter å etablere seg.

Spilletid

Frank Mathiesen sier at dette til syvende sist bunner ut i spilletid. - Skal du utvilkle deg som ung keeper må du spille på et høyt nivå. Det viser seg imidlertid at det ikke er så lett å etablere seg. AaFK har vært i bunnstriden og kjempet mot nedrykk hvert år siden det første opprykket til Eliteserien. - Da er det klart det er vanskelig å få spilletid, sier Mathisen. En utespiller kan komme inn 15 minutter før slutt i en kamp og få smake på nivået uten at det nødvendigvis får konsekvenser. For en keeper er det ikke slik. - Enten står du eller så står du ikke, sier han.

Tør ikke

Som keeper står du i en posisjon som er veldig synlig, sier den tidligere førstekeeperen til AaFK. - Alle i klubben skulle ønske at det var en ung lokal keeper som etablerte seg på førstelaget også fordi det er god økonomi i dette og fordi det gir positive ringvirkninger, men slik har det ikke blitt i AaFK. - Jeg skulle ønske som keepertrener at klubben hadde råd til å investere disse kampene som skal til for å få opp nivået på keeperne, men med ryggen mot veggen blir dette vanskelig. Ofte vil det da være slik at treneren velger en fra før etablert internasjonal keeper fremfor en ung lovende keeper. I alle fall når det er viktige kamper der spørsmålet om nedrykk eller ikke er utgangspunktet.