Hopp til innhold

Har ikke sett familien på ni måneder - er lei strenge karantereregler

Begrenset kapasitet på karantenehoteller har gjort det nesten umulig for Tracey å komme seg hjem til New Zealand når hun har fri.

Tracey Lee Hickey.

Hickey har blitt glad i Norge gjennom 20 år som fisker, men savner hjemlandet.

Foto: Idun Aalbu Rasmussen / NRK

– Det er nedslående. Jeg er glad for å være i Norge og jeg elsker Norge, men hjemmet er der hjertet mitt er. Det er dit jeg vil, jeg vil hjem, sier Tracey Lee Hickey.

Det er ni måneder siden hun sist så familien sin.

Hun har jobbet på en norsk fiskebåt i over 20 år. Med turnusen hun har, jobber hun 35 dager før hun har 35 dager fri. Til vanlig prøver hun å komme seg hjem til Christchurch når hun har fri, men pandemien gjør det vanskelig.

På grunn av strenge restriksjoner og fulle karantenehoteller, er det vanskelig å få gjennomføre karantene akkurat når man vil. Statsborgere må til og med søke om å få karanteneopphold.

Dersom man må hjem på grunn av dødsfall eller sykdom i familien, finnes det ikke unntak. Man må fortsatt gjennomføre 14 dager karantene.

Tracey Lee Hickey i Ålesund.

Det blir mye vandring i Ålesunds gater for Hickey når hun ikke får dra hjem til New Zealand.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Hickey har ingen barn, men søsken og tantebarn i New Zealand. Familien er viktig for henne. Men hun føler seg ikke velkommen til sitt eget land.

– Du føler at du blir hengt ut for å tørke. Jeg har et liv der, og jeg har ikke vært der på ni måneder. Og jeg er en av de heldige, noen har ikke sett familiene sine siden februar i fjor.

– En riktig balansegang

New Zealands Ambassadør til Norge, Andrew Jenks.

New Zealands ambassadør til Norge, Andrew Jenks.

Foto: New Zealand Ministry of Foreign Affairs and Trade

New Zealand stengte grensene sine i mars i fjor. Totalt har landet hatt bare litt over 2200 smittetilfeller, og bare 26 dødsfall.

Ambassaden i Stockholm kan fortelle at New Zealand tidlig så at det var nødvendig å stenge ned for å forhindre smitte i landet.

New Zealands ambassadør til Norge, Andrew Jenks, sier at han forstår at det er frustrasjon blant dem som ikke kommer seg hjem på grunn av strenge krav, men at det er en balansegang.

– Det er komplisert. Regjeringen prøver å finne balansen mellom å mellom å holde New Zealands koronafri, noe som åpenbart er en prioritet, og fortsatt være i stand til å la innbyggerne komme tilbake til landet.

– Jeg forstår ulempen det medbringer, men jeg mener balansen er riktig, legger han til og peker på de lave smittetallene i landet.

Begrenset kapasitet

Jenks forteller at det er begrenset med hotellrom ledig for karanteneopphold og at systemet ikke alltid kan imøtekomme etterspørselen.

– Folk har problemer med å få datoene de ønsker å reise til å samsvare med dager det er hotellrom tilgjengelig.

Det er også dyrt for landet å opprettholde karantenehotellene. Staten betaler oppholdet for statsborgere som reiser inn og blir værende. De som kommer på besøk og drar igjen, betaler selv.

Ambassadøren håper at vaksineringen i New Zealand og i resten av verden vil løse situasjonen for dem som har utfordringer med å komme seg hjem. Men det vil nok ta tid før New Zealand kan åpne grensene til land i Europa.

– Jeg tror på at dette er den riktige balansen for å beskytte innbyggerne.

Han legger til at ambassaden kan være behjelpelig med å forstå systemet med karanteneopphold.