Hopp til innhold

Torskeprisen stuper: – Ulevelig

– Det sier seg selv at vi ikke kan leve med en torskepris som er like lav som for 20 år siden, sier daglig leder Ole Morten Sorthe i Møre og Romsdal Fiskarlag.

Torsk

– Kanskje klarer man å overleve 2013, men for mange fiskere blir det veldig vanskelig fremover, sier Sorthe.

Foto: Bjørnar Hansen

Varsellampene lyser rødt i deler av fiskerinæringen om dagen.

Minsteprisen på torsk har rast i kjelleren den siste tiden, mye grunnet finanskrise i Sør-Europa og en økning i torskekvoten på 20 prosent for 2013.

– Mesteparten av torsken skal ende opp i Portugal, Spania og Italia. Dette er land med høy arbeidsledighet og dårlig økonomi, noe som presser prisen ned, sier daglig leder Ole Morten Sorthe i Møre og Romsdal Fiskarlag.

Han tror det vil gå årevis før minsteprisen på torsk atter en gang når et nivå som er akseptabelt for både fisker og forbruker.

Ulevelig

– Prisen er mellom 20–25 prosent lavere enn i fjor. Det er såpass alvorlig at mange fiskere kanskje sitter og vurderer om det i det hele tatt er vits i å dra ut på sjøen i år.

– Kan en leve med dette prisnivået i lengden?

– Nei, det kan vi ikke. Det sier seg selv at vi ikke kan leve med en torskepris som er like lav som for 20 år siden, sier Sorthe.

Ole Morten Sorthe

Daglig leder Ole Morten Sorthe i Møre og Romsdal Fiskarlag.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Lukrative offshore-jobber

Og mens prisene går ned, går kostnadene opp. Drivstoff er fire-fem ganger dyrere enn i 1982, og det samme gjelder verksted- og reparasjonsutgiftene.

Samtidig merker fiskerinæringen at arbeidskraften blir lokket av lukrative jobber i offshore-næringen.

– Kanskje klarer man å overleve 2013, men for mange blir det veldig vanskelig fremover, sier han.

Slutter fiskerne?

De lave torskeprisene berører svært mange i Nord-Norge, men også i Møre og Romsdal er det et betydelig antall fiskere som blir rammet.

– Det er snakk om kanskje 1000–1500 fiskere fra Vestlandet pluss en god del fartøy som skal nordover og ta torskekvotene sine til vinteren.

– Tror du enkelte fiskere vil vurdere å slutte?

– Det kan godt hende. Jeg tror de større fartøyene vil få problemer med å beholde mannskapet sitt. I Møre og Romsdal er det gode arbeidsmarked i andre næringer, så terskelen for å hoppe av er lav.