Grønt lys for toppidrettsgymnas i Ålesund

Utdanningsdirektoratet gav først avslag på Akademiets søknad om å starte toppidrettsgymnas i Ålesund. Nå er søknaden innvilget.

Akademiet Ålesund

Akademiet holder til ved glasshuset i Ålesund, og tilbyr for aller første gang toppidrettslinje.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Dermed får Ålesund et nytt idrettstilbud i byens skoleverk. Også Molde tilbyr studiespesialisering innen toppidrett når elevene vender tilbake til skolebenken 18. august.

– Det betyr at skoleelevene i de to byene får flere tilbud å velge mellom, og det er viktig for å fremstå som attraktive for innbyggerne, sier daglig leder i Akademiet Ålesund, Jan Ove Otterlei.

Akademiet søkte først Utdanningsdirektoratet om særskilt driftstillatelse 2. juli i år, men fikk avslag få uker etterpå.

Grunnen var blant annet at skoleanlegg og lærerstab måtte godkjennes av fylkesmann og direktorat.

Jan Ove Otterlei

– Det er et populært tilbud, og vi har også hatt stor etterspørsel i Ålesund og Molde, sier daglig leder Jan Ove Otterlei ved Akademiet i Ålesund.

Foto: Besnik Zogaj

Dette ble ordnet, og 1. august kom den endelige godkjenningen fra Utdanningsdirektoratet.

Nytt tilbud

– Vi har 10 årsjubileum, så dette er en god nyhet for oss, sier Otterlei.

Akademiet sitt idrettstilbud er helt i startgropa. Tidligere er det kun privatskolen i Bergen som har dette tilbudet.

Otterlei melder at toppidrettsgymnaset ved Akademiet i Bergen har gode erfaringer etter sitt første år i virke.

– Det er et populært tilbud, og vi har også hatt stor etterspørsel i Ålesund og Molde, blant annet fordi man kan ta det på tre år.

Flere idrettslinjer ved andre skoler krever fire års skolegang for å få studiekompetanse, eksempelvis ved Fagerlia i samme by.

Fortsatt ledige plasser

– Hvordan legger dere opp undervisningen?

– Man har ordinære fag som norsk, engelsk og matte, pluss toppidrettsfagene. Deretter legger man opp løpet etter grenen man velger, og om man driver lag- eller individuell idrett, sier Otterlei.

Den daglige lederen sier de fortsatt har noen ledige plasser, ettersom mange nok ikke kjenner til at skolen starter opp med et slikt idrettstilbud.