Toppen Bechs råd for sommerbesøk

Hva er egentlig en god gjest? Og hva skal man i hvert fall ikke gjøre når man trer over dørstokken og inn i noen andres hjem? Skikk og bruk-ekspert, Toppen Bech, gir deg svarene.

Toppen Bech

EKSPERTRÅD: Toppen Bech er ekspert på dannelsen og skikk og bruk. Hun har skrevet flere bøker og vært programleder i flere år.

Foto: Solum, Stian Lysberg, Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sengetøy

SENGETØY: Man kan ta seg godt til rette i sengen, men må huske på å rydde godt opp etter seg.

Foto: illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Sommeren er for mange en tid hvor man besøker gamle kjente og venner man skulle ønske man kunne treffe oftere, men ikke rekker i hverdagsrytmen.

Sjelden har man så lang ferie og sjansen til et lengre opphold i huset eller sommerresidensen til vennefamilien er til stede.

Men skal man besøke noen andre over en lengre periode, er det flere ting man burde tenke på, ifølge skikk og bruk-ekspert, Toppen Bech.

– Det gjelder å ha folkevett, en god oppdragelse og tenke over at man gjør noe man føler er riktig. Man skal ikke neglisjere ting som å ta i et tak og hjelpe litt til i huset, mener hun.

Gaver, gulvvask og sengetøy

Mann som støvsuger rødt teppe.

RYDDE: Det er høflig å rydde og støvsuge etter seg mener Bech.

Foto: Caroline Drefvelin / NRK

Noe som er vanlig høflighet når man kommer på besøk er å ha med seg en gave til verten, mener Bech.

– Man må ha med seg litt mer enn smør i hvert fall. De fleste av oss har så mange ting og trenger ikke flere, så da er det bedre å ta med noe mat. En god biff for eksempel. Du må ta med noe du vet de blir glad for, sier hun.

Og når oppholdet nærmer seg slutten er det ikke bare å fyke ut døren uten å ha ryddet etter seg på en skikkelig måte.

– Man må gå over gulvet og støvsuge og ta av sengene før man reiser igjen. Slike helt alminnelige regler for skikk og bruk og hjertedannelse synes jeg. Man kan ikke komme til et rent og nydelig gjem og forlate det skittent og rotete, mener Bech.

– Enig med meg selv

Bech har skrevet flere bøker om dannelse og skikk og bruk, og har en klar oppfatning av hva en dårlig gjest er.

– En dårlig gjest er den som begynner å ominnrede. Det har jeg lest i min bok at jeg har sagt og det er jeg enig med meg selv i, ler hun.

Den tidligere TV-programlederen har imidlertid en liten innrømmelse.

– Jeg har drevet med «Herskapelig» i mange år og må jo innrømme at jeg har gått inn og måttet ominnrede litt på grunn av kameravinkler og slikt, sier Bech.