Hopp til innhold

Tollvesenet i Ålesund knuste 100 stolkopier

En ålesundsrestaurant ønsket å skifte ut stoler med en kopi av en dansk designstol.Det skulle de aldri ha gjort.

Her knuses designstolene

Stolene som restauranten i Ålesund hadde bestilt, ble knust fordi de var kopier av en kjent designerstol.

Foto: Tollvesenet

Da Tollvesenet i Ålesund oppdaget en container med 100 kopier av en kjent designstol,tok de kontakt med de som har opphavsretten i Danmark. Beskjeden var klar: Stolene skal ødelegges!

Det er Dagens Næringsliv som skriver om det som skjedde i Ålesund i mai. Kontorsjef Helen Sjåholm forteller at de først gikk gjennom papirene før de tok lasten nærmere i øyesyn. Da de åpnet en eske, syntes noen at stolene var veldig lik den danske desigstolen «The Chair» som ble designet i 1949 av møbelarkitekten Hans J.Wegner. Stolen ble blant annet brukt i TV-utspørringer av presidentene John F.Kennedy og Richard Nixon.

Dette er kopi av den danske designstolen

Dette er en kopi av den kjente danske desigstolen «The Chair» som ble designet i 1949 av møbelarkitekten Hans J.Wegner.

Foto: Tollvesenet

Les også: Skjerper kampen.

Ville ikke godta kopiene

Det er den danske møbelprodusenten PP Møbler som eier rettighetene til The Chair og restauranteieren i Ålesund skal ha tilbudt betaling for å få beholdene stolene, men danskene nektet.Hadde det vært ekte stoler, hadde verdien vært 2,8 millioner kroner , Men dette var billige kopier og dermed måtte stolene ødelegges og ålesunderen betale.

–Det er vanlig prosedyre når det oppdages kopier som i dette tilfellet,sier Helen Sjåholm.

Kontorsjef Helen Sjåholm i Tollvesenet

Kontorsjef Helen Sjåholm i Tollvesenet.

Foto: Tollvesenet

I følge kontorsjefen er det 10 år siden siste møbeldestuering hos Tollvesenet i Ålesund, så dette er ikke dagligdags kost. Hun mener restauranten burde visst bedre når de bestilte stolene fra Kina.

Velg ekte

Det er ikke ulovlig å importere kopier fra utlandet, men det er mengden det er snakk om.I dette tilfellet var det snakk om 100 stoler som skulle brukes i næringsvirksomhet. Hadde det vært importert til privat bruk stiller det seg annerledes. Alle som tenker på å importere designprodukt bør gå inn på nettstedet velgekte.no Det er opprettet av Patentstyret, Konkurransetilsynet og Tollvesenet for å informere om import av varer .