Tok gull for tredje gang

Hun har dykket med sel og hai, men er mer redd for vær og vind. For tredje gang ble Lill Haugen fra Ørsta norgesmester i undervannsfoto.

Klasse B

Lill Haugen vant NM i undervannsfoto. Dette bilde er tatt fra Klasse B Vidvinkel uten dykker.

Foto: Lill Haugen

– Det er jo veldig kjekt. Det var ekstra stas å gjøre det bra på hjemmebane, sier Lill Haugen fra Ørsta, som både er dykkerinstruktør og fotograf.

Klasse A

Lill Haugen var mest fornøyd med bildet hun tok i Klasse A Vidvinkel med dykker.

Foto: Lill Haugen

Lørdag kveld ble hun kåret til norgesmester for tredje gang. Denne gangen ble mesterskapet som arrangeres av Herøy dykkerklubb, holdt på fugleøya Runde på Sunnmøre.


– Jeg må innrømme det var ekstra stas å vinne første gangen, men det er jo alltid kjekt å gå til topps. Slike konkurranser er veldig lærerike, man får presset seg selv, og målet er alltid å gå til topps, sier Haugen.

Kniving med fjorårets mester

Jevne resultater gjorde at Lill Haugen klarte å holde fjorårets mester Vidar Skålevik, som også har fått tittelen tre ganger, bak seg. Bjørnar Nygård tok tredjeplassen i konkurransen.

– I år var det veldig jevnt. Vidar er veldig god, og vi kniver alltid. Når alle dykker på samme plass og det er like forhold, så er det litt tilfeldig hvem som trekker det lengste strået, sier Haugen.

(Saken fortsetter under bildet)

Klasse D

I Klasse D Fiskeportrett tok Haugen dette bildet.

Foto: Lill Haugen

Lill Haugen fra Møredykk fikk 320 poeng, mens Vidar Skålevik fikk 316 poeng.

LES OGSÅ:
Norgesmester for tredje gang
Lill Haugen norgesmester igjen
NM-seier i undervannsfotografering

– En fantastisk verden under vann

Lill Haugen

Dykker og fotograf Lill Haugen fra Ørsta.

Foto: Privat

Grunnlaget for undervannsfotograferingen ble lagt i 2001 da Haugen begynte å dykke i Australia.

– Jeg fant ut at dette er jo en fantastisk verden som få har tilgang til. Jeg hadde lyst å ta med meg noen inntrykk opp til overflaten, sier Haugen.

Hun begynte å ta bilder med engangskamera, men etter hvert som tiden gikk og Haugen gikk over til digitalkamera, ble undervannsfoto en større del av livet.

Hun har mottatt mange priser, og i vår ble hun nummer to i VM i Tyrkia, i klassen fiskeportrett.

Kan være vanskelig å finne nye motiv

Klasse C

I Klasse C Makro tok Lill Haugen dette bildet.

Foto: Lill Haugen

Haugen sier det stadig blir mer populært med undervannsfotografering,


– Det er både enklere og billigere å få tak i digitalkamera enn tidligere, så veldig mange dykkere driver med undervannsfotografering, sier hun.


– Er det ikke vanskelig å finne nye momenter å ta bilde av?

– Jo, det kan være litt vanskelig, men alle dykk er forskjellig. Det er ikke alltid du ser så mye, men da blir utfordringen å ta spennende bilder av f.eks. en kråkebolle som i utgangspunktet ikke er så interessant, sier fotografen.

– Andre ganger igjen treffer man fantastiske skapninger. Jeg har dykket med både sel og hai i Norge, sier Haugen.

Likevel er hun ikke redd for det som rører seg under vannoverflaten.

– Vær og vind kan derimot være litt skummelt, så en må passe på å ikke dykke når det er dårlige forhold, som strøm og bølger, sier hun.

Syv fotografer konkurrerte i år i NM i undervannsfotografering i totalt fem klasser: vidvinkel med dykker, vidvinkel uten dykker, makro/nærfoto, fiskeportrett og temaklassen som i år var lysbrytning.