Tøffende nostalgi på Gamalmotorens dag

Lite kan måle seg med lyden av en gammel motor. For kjennere har Opstad museum i Midsund blitt et samlingspunkt for nostalgis motordur.

gråtassar

Det er flere gamle traktorer på Opstad museum.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Det putrer og syder fra gammel teknikk. Interesserte blikk vurderer størrelse og funksjon. Lyden av en gammel motor er som musikk i ørene for mange.

– De må ha vært svært musikalske de som lagde slike motorer. Det er fantastisk lyd, sier Kjell Runar Stige.

Arrangementet Gammelmotorens dag har fått stadig flere besøkende de siste årene.

Museum på hobbybasis

Bjørn Opstad

Bjørnar Opstad sammen med en gammel motor.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Det er far og sønn Opstad som driver museumet i Midsund på hobbybasis. Nå har de fått en stor samling på gården. En dag i året inviterer de motorinteresserte til å ta en titt.

– For noen år siden så ble fjøset nedlagt, så da rydda vi ut kyrne og hadde inn traktorer istedet. Nå kommer folk og spør om vi ikke vil ha den traktoren eller den motoren, sier Bjørnar Opstad, som vedgår at han ofte takker ja. Dermed har samlingen vokst seg stor.

Mimring med gammel trebåt

Ola Midsund

Ola Misund

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

Nede på kaia ligger det en trebåt som har blitt brukt til småfiske.

– Det er en stor glede når vi drar ut på tur fordi folk er så begeistret for denne båten. Folk har lyst til å se og mimre tilbake. Det er jo helst eldre menn som husker best, sier Ola Misund.

Se hele TV-reportasjen her:

Lyden av en gammel motor er som musikk i ørene for mange. Lørdag kom hundrevis på besøk til familien Opstad og Opstad museum i Midsund for å oppleve tøffende nostalgi.