Tøff kamp om å bli ny fylkesmann

Kystdirektør Kirsti Slotsvik har søkt jobben som ny fylkesmann i Møre og Romsdal. Dermed utfordrer hun stortingsrepresentant Harald Nesvik og tidligere stortingsrepresentant May Helen Molvær Grimstad i kampen om å få jobben.

May-Helen Molvær Grimstad, Harald Tom Nesvik, Kirsti Slotsvik

May-Helen Molvær Grimstad, Harald Tom Nesvik og Kirsti Slotsvik har søkt jobben som ny fylkesmann i Møre og Romsdal.

Foto: NRK

Kommunal- og moderniseringsdepartementet offentliggjorde søkerlisten mandag formiddag. Fire personer har søkt jobben som ny fylkesmann når Lodve Solholm går av 1. januar 2019.

Fra før av er det kjent at stortingsrepresentant Harald Nesvik (Frp) og tidligere stortingsrepresentant May Helen Molvær Grimstad (KrF) har søkt jobben.

I tillegg står kystdirektør Kirsti Slotsvik og frilanser Zbigniew Halabis på søkerlisten. Assisterende fylkesmann Rigmor Brøste er ikke blant søkerne

Godt kvalifisert

Kirsti Slotsvik

Kirsti Slotsvik har vært kystdirektør siden 2007. Nå har hun søkt jobben som ny fylkesmann.

Foto: Silje Bjerknes / NRK

– Dette er en spennende jobb, og jeg mener at jeg er godt kvalifisert, sier Kirsti Slotsvik.

Kirsti Slotsvik har vært kystdirektør i 10 år, og ble den første kvinnelige kystdirektøren i landet da hun ble ansatt i februar 2007. Før det var hun sjef for Statens vegvesen på Sunnmøre. Åremålet som kystdirektør går ut omtrent samtidig som den nye fylkesmannen tar fatt på jobben.

– En fylkesmann skal drive med beredskap, forvaltning, tilsyn innenfor ganske mange områder, og dersom en ser på CV-en min så har jeg vært innom alt dette.

– En utrolig interessant jobb

Harald Tom Nesvik

Harald Nesvik har vært en profilert politiker og har siden 2013 vært parlamentarisk leder i Frp.

Foto: Victoria Røren / NRK

I konkurransen om å få jobben stiller også to personer med lang politisk erfaring. Harald Nesvik er parlamentarisk leder i Frp og har vært stortingsrepresentant siden 1997. Han har tidligere ledet Stortingets helse- og sosialkomite.

– Jeg ser på dette som er utrolig interessant jobb, særlig i en tid der vi skal ha på plass en ny kommunestruktur, og ikke minst der Møre og Romsdal blir en egen region. Dte blir viktig at Møre og Romsdal klarer å posisjonere seg i forhold til de andre regionene der de fleste av dem blir større enn Møre og Romsdal, sier Harald Nesvik.

Avviser spekulasjoner

Harald Nesvik trakk seg fra stortingsnominasjonen i Frp høsten 2016 etter først å ha sagt ja til renominasjon. Siden har spekulasjonene gått om at Nesvik ville søke jobben som ny fylkesmann. Men han avviser at han har fått signaler om at han vil få jobben.

– Nei, det er tull. Jeg har søkt jobben på lik linje med alle andre. Jeg regner jo med at folk har forståelse for at også jeg må få søke på jobber.

Tett samarbeid

May-Helen Molvær Grimstad

May-Helen Molvær Grimstad representerte KrF på Stortinget i 16 år og er i dag rådmann i Sykkylven kommune.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

May Helen Molvær Grimstad representerte KrF på Stortinget i perioden 1993–2009. Hun ledet Stortingets familie-, kultur- og administrasjonskomite fra 1997 til 2001, og ledet familie- og kulturkomiteen fra 2005 til 2009.

Etter at hun ga seg som politiker har May Helen Molvær Grimstad vært kommunalsjef i Giske kommune, og er i dag rådmann i Sykkylven kommune.

– Jeg har søkt jobben fordi jeg mener dette er en spennende jobb. Jeg har 16 år bak meg som stortingsrepresentant og har samarbeidet tett med Fylkesmannen både i tiden som kommunalsjef i Giske og nå som rådmann i Sykkylven, sier May Helen Molvær Grimstad.

Politisk erfaring

I Møre og Romsdal har det vært tradisjon for at jobben som fylkesmann går til tidligere politikere. Sittende fylkesmann Lodve Solholm var stortingsrepresentant i 16 år før han ble fylkesmann. Kirsti Slotsvik har ingen politisk erfaring, men bryr seg ikke så mye om det.

– Leser man jobbannonsen så sto det ikke et eneste ord om at du må ha politisk erfaring. Jeg synes det er viktig å vise at her er kvalifiserte søkere, og at jeg er en av de, sier Kirsti Slotsvik.