NRK Meny
Normal

Ikke lenger siktet for 21-åringens død

En hjerneblødning er årsaken til at 21 år gamle Tobias Hattrem Moa døde på Åndalsnes natt til søndag. Siktede er løslatt fra varetekt, men er fortsatt siktet for kroppskrenkelse.

Dødsfall på Åndalsnes

Tobias Hattrem Moa (21) døde utenfor samfunnshuset på Åndalsnes natt til søndag.

Foto: Remi Sagen / NRK

Etter at 21 år gamle Tobias Hattrem Moa døde i Åndalsnes har politiet jobbet etter tre forskjellige hypoteser: medisinsk årsak, kriminell handling, eller uhell/ulykke.

politioverbetjent og etterforskingsleiar Kjell O. Moen

MEDISINSK ÅRSAK: Etterforskningsleder Kjell Moen sier at den umiddelbare dødsårsaken er hjerneblødning.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Obduksjonsrapporten viser at det her er en medisinsk årsak, sier etterforskningsleder Kjell O. Moen.

Konklusjonen fra Rettsmedisin er at den umiddelbare dødsårsaken er hjerneblødning utgått fra en karmisdannelse i blodårene i hodet. I rapporten fremkommer det at blødningen kan ha oppstått spontant.

En 23 år gammel mann har vært siktet for kroppskrenkelse med døden til følge. Etter den foreløpige obduksjonsrapporten frafaller politiet denne siktelsen.

– Siktede slo avdøde

Tobias Hattrem Moa skal ha vært på vei fra en halloweenfest på Rauma kulturhus sammen med den siktede og flere andre da det natt til søndag skjedde en voldsepisode.

Det kom tidlig frem at ingenting tydet på at det hadde vært en slåsskamp mellom Moa og den siktede 23-åringen, men politiet har hele tiden etterforsket saken som en voldshendelse.

I en pressemelding torsdag kveld opplyser politiet at etterforskningen har vist at siktede slo avdøde med et slag. I umiddelbar tilknytning til dette slaget falt og landet Moa på bakken. Han ble senere erklært død.

Hvordan dette skjedde er en sentral del av etterforskningen. Politiet har avhørt over tjue vitner i saken.

– Vi opplever at vi har en god oversikt over hvem som har vært til stede og som kan gi oss vitneobservasjoner, og siktede samarbeider også med oss. Men vi må fortsatt se på detaljer her for å se alle sammenhengene i saken, sier Moen.

Siktede er løslatt fra varetekt

En 23 år gammel mann ble siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge og ble varetektsfengslet i to uker med brev- og besøksforbud. 23-åringen har hele tiden erkjent delvis straffskyld etter siktelsen.

Torsdag bekrefter politiet at han har erkjent i avhør å ha slått avdøde, men den foreløpige obduksjonsrapporten som politiet gikk ut med torsdag kveld, og etterforskingen, viser at man ikke har bevis for at siktede burde innse muligheten av at det aktuelle slaget skulle forårsake dødsfallet.

Politiet opplyser at det ikke er noe i etterforskingen for øvrig som skulle tilsi at denne følgen var påregnelig for siktede da hendelsen skjedde.

Derfor kan ikke siktede lenger siktes for Tobias Hattrem Moas død.

– Det har vært et slag. Slaget har blitt erkjent av siktede, og den skaden kan ha ligget latent, og slaget kan ha vært med på å utløse dette.

Siktelsen er nå endret til paragraf 270 i straffeloven, kroppskrenkelse.

– Han er fortsatt siktet for slaget, men ikke dødsfølgen, sier Moen.

Politiet har i avhør med siktede fått vite motivet for slaget, men vil ikke gå ut med dette.

– Klar over at det fremdeles er en alvorlig sak

Øyvind Panzer Iversen

Forsvarer til den siktede 23-åringen sier at hans klient ser frem til at saken skal bli ferdig etterforsket.

Foto: Remi Sagen / NRK

Forsvarer til den siktede 23-åringen, Øyvind Panzer Iversen, sier at siktede nå er gjenforent med sin familie.

– Han er klar over at det fremdeles er en alvorlig sak, sier forsvareren.

Men han legger til at siktede helt siden starten av saken har sagt at han ikke kan forstå at det kan være noen sammenheng mellom slaget og det tragiske utfallet saken fikk.

– Han har det fortsatt svært tungt, og er innstilt på å samarbeide med politiet, og ser frem til at denne saken skal bli ferdig etterforsket, sier Iversen.

Etterforskningen fortsetter

Etterforskningsleder Moen opplyser at de vil fortsette etterforskningen, men at de nå vil trappe den litt ned.

– Den vil ikke ha samme prioritet, men vi vil fortsette å avhøre vitner og gjøre de undersøkelser som vi skal i en slik sak.

Han understreker at dersom noen sitter på observasjoner som kan være av betydning for politiet så ber han publikum ta kontakt.

Les også: