Hopp til innhold

To personer koronasmittet i Møre og Romsdal

En person i Molde og en person i Ålesund er smittet av koronaviruset. Begge har vært på reise i Nord-Italia.

Koronaviruset

En person har testet positivt for koronaviruset i Molde og en i Ålesund. De positive prøvene vil nå bli dobbelsjekket av Folkehelseinstituttet.

Foto: Lizabeth Menzies / AFP

Torsdag formiddag ble det i løpet av kort tid kjent at fylket har fått sine to første tilfeller av koronasmitte.

Molde kommune meldte først at de har en person som er smittet og som sitter isolert i hjemmet sitt. Vedkommende har vært på reise i Nord-Italia og ble syk kort tid etter at han kom hjem i helga.

Cato Innerdal, kommuneoverlege i Molde

Cato Innerdal er kommuneoverlege i Molde. Ifølge kommunelegen i Molde, Cato Innerdal, skal ikke smittetilfellene i Molde og Ålesund ha noe med hverandre å gjøre.

Foto: Ann Eli Nøsen / NRK

– Personen har det etter forholdene bra, og har ikke behov for sykehusinnleggelse, opplyser kommuneoverlege Cato Innerdal.

Kommunen er nå i daglig kontakt med personen og vurderer fortløpende om det er behov for tilsyn.

Ektefelle også isolert

Kommunen mener det ikke er grunn til å tro at mannen har smittet andre.

– Vi har vurdert at han ikke har vært smitteførende på det tidspunktet han var på flyplassen og i flyet, sier Innerdal.

Personens ektefelle ble isolert onsdag morgen. Ifølge kommunen har ektefellen ingen symptomer og Innerdal tror ikke ektefellen er smittet.

– Vi vurderer det slik at vi har god kontroll på denne situasjonen, sier Innerdal, men han ser at det på generell basis er økende grad av smitte i befolkningen.

Påvist smittetilfelle i Ålesund

Kommuneoverlege Olav Mestad, smittevernoverlege Jørn-Åge Longva og beredskapsleder Albert Gjørtz.

Ålesund kommunen opplyste like etter Molde at de også har fått påvist et smittetilfelle.

Ifølge kommuneoverlegen i Ålesund, Olav Mestad, har personen som er smittet i Ålesund vært en del av et reisefølge som har besøkt Nord-Italia. Personen har tilknytning til andre smittetilfeller på Østlandet. To i reisefølget ble syke da de kom til Oslo sist helg og tok derfor kontakt med legevakta i Oslo for å bli testet.

Sunnmørsposten skriver at den smitta personen er student ved NTNU i Ålesund, og at vedkommende bor alene.

Kommuneoverlege i Ålesund Olav Mestad

Kommuneoverlege i Ålesund, Olav Mestad, ber de som har generelle spørsmål om koronaviruset om å ringe Folkehelseinstituttets informasjonstelefon i stedet for legevakta.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Vedkommende som skulle videre til Ålesund var symptomfri og fikk klarsignal til å reise til Ålesund med fly lørdag kveld. Umiddelbart etter ankomst i Ålesund fikk han beskjed om å gå i hjemmekarantene. Først mandag kveld, to døgn etterpå, fikk han symptomer og tok kontakt med legevakt for å bli testet, sier Mestad.

Er i full isolasjon

Tirsdag reiste lege og sykepleier hjem til pasienten. Prøvesvarene kom onsdag, og var positive.

– Personen har vært syk, men er i bedring og har ikke hatt behov for sykehusinnleggelse, sier Mestad. Personen bor alene og har kontakt med hjelpeapparatet.

Kommunen har rådført seg med FHI og mener at de har god kontroll over smittesituasjonen. De tror ikke den smitta personen har smitta andre i Ålesund.

Stor pågang

Mestad opplyser at legevakta i Ålesund opplever stor pågang på telefon og ber publikum om å vurdere hvor de bør henvende seg.

– Det er viktig at de som trenger å få avklart om de skal testes, eller som er syke, må få komme gjennom der, og at annen type rådgivning går til rådgivningstelefonen til Folkehelseinstituttet, sier Mestad.