Hopp til innhold

To år med lokalt engasjement ble kortfilm

I en av Norges tøffeste bransjer satser sunnmørsk bygdeungdom på filmproduksjon.

Kortfilm The Letter

KORTFILM: «The Letter» ble filmet i starten av desember 2016. 26 lokale ungdommer stilte både bak og foran kamera på Kvitneset i Hareid kommune, på Sunnmøre.

Foto: TonevFilms

– «The Letter» er en historie om tilgivelse, kjærlighet og håp. Hat kan ikke bekjempes med hat, forteller produsent og regissør Simon Gjerde Tonev.

Hele to år tok det før filmen kunne få en offisiell premieredato. Promoen er ute, men er kanskje like kryptisk som det regissøren beskriver den.

– Kortfilmen er et forsøk på å presentere noe som er provoserende. Jeg vil at de som ser filmen skal klare å kunne trekke trådene selv og stille spørsmål, forteller Tonev.

26 hareidsdølinger, en polakk og 11.200 kroner

I Hareid kommune bor det litt over 5000 mennesker. 26 av de bestemte seg for å satse og være med å fortelle Tonevs ide i kortfilmformat.

Simon Gjerde Tonev

Produsent og regissør Simon Gjerde Tonev. Hans inspirasjonskilder er filmregissørene Steven Spielberg, Quentin Tarantino og filmkomponisten Ennio Morricone.

Foto: TonevFilms

– Alle som er involvert i produksjonen er lokale, mellom 16–24 år. Den eneste som ikke er lokal er komponisten, som jobber profesjonelt med musikk i Polen, forteller Tonev.

Bak kamera har det vært sminkører og koreograf for stunt. Den eneste økonomiske støtten var fra Tonevs egen lomme, på 11.200 kroner.

– Må være forberedt på slag i trynet

Tonev forteller med iver om filmproduksjonsarbeid. Han brenner for å fortelle historier og jobber nå med å få til distribusjon av kortfilmen, i en bransje som er vanskelig å lykkes i.

Eivind Tolås og Einar Loftesnes

Eivind Tolås (t.v.) vant Spellemannsprisen for «Årets musikkvideo» i 2013, for sin regi på Kaizers Orchestras «Begravelsespolka». Her sammen med produsent Einar Loftesnes.

Foto: Lars Løge

– Det er ikke lett. Det har ikke vært lett på noe tidspunkt, på ulike vis, forteller Eivind Tolås, medeier i produksjonsselskapet Flimmer Film.

Flimmer Film holder til i Bergen og har produsert blant annet dokumentarfilmen «Drone» (2014) og tv-serien «Fjorden Cowboys». Tolås har vært i industrien i 17 år, og forteller at selv om en er flink, betyr det ikke at man lykkes.

– Man må virkelig brenne for det. Det vil være vanskelig, det vil være utfordringer og du vil få slag i trynet. Selv de aller flinkeste jeg kjenner sliter av og til med å holde hjulene i gang.

– Men jeg ville ikke ha jobbet med noe annet enn det jeg gjør nå. En får en følelse av å rykke tilbake til start for hvert prosjekt, men du får en slags frihet til å gjøre det du ønsker, forteller Tolås.

«Pain is temporary, film is forever»

Kortfilmen, som ble spilt inn på Kvitneset ved den tyske festningen, blir nå sendt til festivaler rundt om i verden. Håpet er at noen vil vise historien som ble spilt inn i storm på den sunnmørske kysten.

– Innspillingen var iskald. Det var tidlig desember og det regnet kraftig. Det var meldt sterk storm, men vi sto opp tidlig og tenkte at «pain is temporary, film is forever», forteller Tonev.

Filmen har premiere 17. februar på TonevFilms.