Hopp til innhold

Titanic-forliset rammet hardt

Sju personer fra Møre og Romsdal var ombord på Titanic da skipet forliste for nøyaktig 100 år siden. Her kan du lese hvordan det gikk med alle fra vårt fylke. Olaus Abelseth fra Ørskog var en av de som overlevde

Titanic forlater Southampton i 1912 på sin første og siste reise

Titanic stevner ut av havna i Southampton den 10.april 1912. Ombord befinner det seg sju personer fra Møre og Romsdal.

Foto: AP

31 nordmenn var med Titanic da båten stevnet ut fra havna i Southampton 10. april 1912. Fem dager senere forliser Titanic etter en kollisjon med et isfjell sent om kvelden den 14. april.

Av 2,224 personer om bord, overlever 710. 10 norske redder livet. Av de 31 nordmennene om bord i Titanic kommer 7 fra Møre og Romsdal. Fire dør når båten går ned. Tre overlever.

Fra bygda Sjøholt i Ørskog reiser en delegasjon på fem mennesker. To overlever forliset og to omkommer. En kvinne fra Skodje overlever. En person fra Ålesund og en fra Kristiansund omkommer også.

Følg Titanics ferd minutt for minutt

Glemte aldri dødsropene

Overlevde Titanic

Olaus Abelset som gammel og ung

Olaus Abelseth som ung mann og gammel. han døde i 1980, 94 år gammel.

Olaus Jørgensen Abelseth var født i 1886 i Ørskog på Sunnmøre. Han emigrerte til USA allerede i 1903, men kom høsten 1911 tilbake til Norge for å besøke familie og venner. Olaus returnerte med Titanic og berget seg under forliset opp på den vannfylte livbåt A etter et opphold i sjøen. Senere ble han plukket opp av livbåt 14. Olaus kom til New York i noenlunde god behold. Han giftet seg i 1915 med Anna Grinde. De drev gårdsbruk flere steder i nordstatene i USA. Olaus døde i 1980 og etterlot seg fire barn og en rekke barnebarn.

Karen Marie Abelseth var født i 1895 i Ørskog på Sunnmøre på nabogården til Olaus Abelseth. Faren Iver Nilssen hadde vært i USA to ganger og så gjerne at barna prøvde lykken der. Karens søster Anne Marie hadde emigrert et par år tidligere og slått seg ned i California. Karen fikk plass i livbåt 16 og kom til New
York i god behold. Hun giftet seg i 1916 med Harry Little og slo seg ned i Wisconsin. Karen døde i 1969 og etterlot seg fem barn og en rekke barnebarn.

Anna Kristine Salkjelsvik var født i 1890 i Skodje på Sunnmøre. Moren døde i 1906, søsteren Karen hadde emigrert til USA i 1910, nå hadde Anna Kristine funnet tiden inne til å følge etter. Anna fikk plass i livbåt C, en av de siste som ble låret fra Titanic. Anna slo seg ned i Minnesota der hun giftet med William Larsen fra Lofoten og fikk tre barn. Anna døde som enke i Minnesota i 1977.

Skipet Carpatia tar ombord overlevende fra Titanic

Disse døde om bord i Titanic

Tegning av Titanic

Johan Martin Holten (†) var født i 1884 i Kristiansund på Nordmøre som en av tre søsken. Etter noen år til sjøs tok han sjømannsutdannelse dels i Horten og dels i Kristiansund. I 1910 giftet han seg med Bertha Auensen. Sammen med Albert Andersen og Henry Olsen skulle han i 1912 til New York for å mønstre på DS Edda. Johan omkom sammen med sine reisefeller da Titanic gikk ned. Bertha ble boende som enke i Horten til hun i 1962 ble kvalt i sitt hjem av en nabo.

Peter Andersen Sjøholt (†) var født i 1892 i Ørskog på Sunnmøre. Han var Olaus Abelseths fetter. Peters bror Nils hadde emigrert til USA noen år tidligere, og nå ville han selv bli med fetteren Olaus samme vei. Peter var blant dem som omkom da Titanic gikk ned.

Sigurd Hansen Moen (†) var født i 1885 i Skjåk, men flyttet til Ålesund der han i 1908 giftet seg med Inga Abelseth fra Ørskog. Han bestemte seg for å bli med svogeren Olaus Abelseth til USA og legge til rette for at konen Inga og barna Johannes og Elly kunne komme etter. Sigurd var blant dem som omkom
da Titanic gikk ned. Konen Inga fikk sitt tredje barn etter at faren var død. Familien flyttet etter kort tid tilbake til Ørskog, men bosatte seg senere i Ålesund. Inga giftet seg etter en tid på nytt og døde så i 1966.

Adolf Olsen Humblen (†) var født 1869 ved Ålesund på Sunnmøre. Han giftet seg i 1895 med Olivia Fuglefjord fra Færøyene. Adolf hadde vært en tur i USA i 1909 og ville nå dra over og legge til rette for at han og Oliva kunne slå seg ned der. Adolf var imidlertid blant dem som omkom da Titanic gikk ned. Olivia døde allerede i 1917.

Olaus fortalte sin historie

Titanic
Foto: Fra filmen Titanic 1998

Olaus Abelseth var 25 år i 1912. Ørskogbygderen hold hele livet kontakten med gamlelandet, men valgte å bosette seg i USA. Her døde han 94 år gammel i 1980.

Historien til Olaus Abelseth er den mest kjente av de norske som overlevde Titanic-forliset.

Flere Titanickjenner hevder at Leonardo Ci-Caprios skikkelse i filmen Titanic fra 1998, bygger på Olaus Abelseths opplevelser. Den store forskjellen var at Abelseth overlevde forliset.

Abelseth var en av de alle siste som forlot det synkende skipet. Som mange andre unge menn var han ikke prioritert til å få plass i livbåtene.

Sammen med sin nevø Peter Andersen Sjøholt måtte de kjempe for livet i det iskalde vannet da Titanic gikk ned. Olaus var heldig og kom seg opp i en livbåt etter 20 minutter i det kalde vannet. Nevøen Peter døde.

I flere bøker er Olaus sin opplevelser natta til 15 april 1912 gjenfortalt. Vi har hentet utdrag fra Kristian Sebak: «Titanic – 31 norske skjebner» (1998) Walter Lord: «Skipet som ikke kunne synke» Claes-Göran Wetterholm: «Titanic, båtdokumentasjon» (1988).

Olaus Abelseth emigrerte til USA i 1903, 17 år gammel. I 1908 etablerte han en gård i Perkins County, South Dakota.

Men etter en vanskelig periode på gården sin, beslutter Olaus å besøke sine slektninger i Norge. Høsten 1911 reiser han fra New York til Glasgow før turen går videre hjem til Sjøholt.

I april 1912 Olaus begynte hjemreisen til USA.

I samme reisefølge var Adolf Humblen, Anna Salkjelsvik, Peter Søholt (en fetter), Sigurd Hansen Moen (gift med Olaus 'søster Inge) og Karen Marie Abelseth. Alle med plass på 3. klasse.

Sov da det smalt

Titanic og isfjellet
Foto: NRK

Olaus og Adolf Humblen delte en lugar i baugen på F-dekket. Begge våknet av sammenstøtet med isfjellet. Olaus hadde lvoet å passe på sin 16 år gamle kusine Karen.

Olaus tok seg bakover mot E-dekket for å finne Karen. Han finner kusinen nær trappen til hoveddekket. Her er det sperret inne av låste porter. Først klokka 01:30 om natten, 50 minutter før skipet går under får kvinnen på 3. klasse komme opp. Karen Abelseth redder seg om bord i en livbåt.

Det skal gå nok en halv time før mennene på 3. klasse slipper opp på dekket til det synkende skipet.

Klokka 02:00 kommerr Olaus og nevøen opp på dekk. Det er under 20 minutter til skipet forsvinner i havet.

Olaus fortale under sjøforklaringent:

«Vi stod på dekk, da jeg spurte svogeren min om han kunne svømme. Han sa nei. Jeg spurte fetteren min om han kunne svømme. Han sa også nei. Vi kunne se at vannet kom nærmere og nærmere. Enden av skipet gikk ned, det var eksplosjoner rundt oss. Vi hørte knuselyder, det braket og knaket rundt oss. Dekket skrådde mer og mer og det ble så bratt at folk ikke kunne stå på dekk. De falt og raste i vannet langt under oss.»

Da alle hadde gått i livbåtene befant Olaus og hans slektninger seg bak den fjerde skorsteinen på Titanic. Skipet var i ferd med å synke dypere og dypere. Olaus forteller:

«Sigurd stod på den ene siden av meg. Peter på den andre. Vi snakket nesten ikke. Sigurd sa at nå er det om å gjøre å være forberedt på å dø.»

De hopper - hånd i hånd, med Olaus i midten.

Olaus svømmer rundt i det iskalde vannet. Det måler ÷ 2 grader og tar livet av mange etter bare noen minutter. Redselshylene blir færre og færre etter hvert som de 1500 menneskene i vannet mister bevisstheten. De dupper stille i vannet i sine hvite redningsvester. Han ser ingenting til sine venner.

"Jeg fikk et tau rundt meg så jeg slapp hans hånd for å komme meg løs. Siden har jeg ikke sett dem. De er vel i Himmelen, vil jeg håpe. Det er en Guds styrelse og det må vi prøve og takke Gud for.»

Dette fotografiet skal visstnok vise isfjellet som senket Titanic.

Dette fotografiet skal visstnok vise isfjellet som senket Titanic

Foto: www.rrauction.com

Svømmende blant døde kropper og vrakrester kommer han frem til en av Titanics sammenleggbare livbåter. De om bord frykter at Olaus skal få båten til å kantre, og ber han henge på utsiden. Men til slutt blir han dratt om bord.

I bunnen av livbåten ligger en døende mann. Olaus og de andre forsøker å gjenopplive han, men lykkes ikke. Olaus oppdager da at mannen er en gammel kjenning fra New Jeresy i USA.

De overlevende kjemper en tøff kamp for å ikke fryse i hjel. En mann legger hendene rundt Abelseth for å varme seg. Da det lysner av morgen merker Olaus at mannen som holder rundt han også er død. Olaus må bryte opp armen for å komme seg ut av den døde mannens grep.

Klokken 07:00 om morgenen nesten fem timer etter at han måtte hoppe i vannet, blir Olaus Abelseth tatt om bord i skipet Carpatia. Her får han varme tepper rundt seg, og te og konjakk i salongen på skipet.

Titanic og Albert Moss

Albert Moss gav i 1962 et intervju til NRK om sine opplevelser.

Foto: Willy Stöwer, Nordisk Tidende

Livet etter havariet

Dagen etter når skipet New York. Olaus blir innlagt på St. Vincent Hospital. Olaus må også forklare seg for den amerikanske undersøkelseskommisjonen som ble opprettet etter ulykken før han blir utskrevet.

Les vitnemålet som Olaus Abelseth gav til de amerikanske myndighetene etter forliset.

I 1912 og 1913 reiser han på en rundtur til Canada, Indianapolis og Montana før han vendte tilbake til sin gård i Sør-Dakota.

I juli 1915 giftet Olaus seg med Anna Grinde i South Dakota. Anna var Oles første kone. Olaus jobbet gården sin i Sør-Dakota i ytterligere 30 år. Han og Anna får fire barn. Deres andre sønn døde i en alder av 3 ½ år. De andre tre barna vokser opp.

Olaus Abelseth pensjonerte seg i 1946 til Reeder, North Dakota. I 1948 flyttet de til Tacoma Washington og i 1960 til Bryne, North Dakota før han bosatte seg i Hettinger, Adams Co, Nord Dakota. Her bor Olais frem til sin død i 1980.

Anna feiret sin 100 årsdag i 1977, hun døde i august 1978.

Les mer om Titanic på denne siden.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL