Tingvollost har utvikla seg til å bli Norges største gardsmeieri, gjennom ei treårig vekstsatsing støtta av Innovasjon Norge. De fleste bedrifter vil helst bli så store som mulig. Men nå sier gårdbruker Kristin Waagen i Tingvollost at de er store nok.
– Nå lager vi sju tonn ost i året. Det er akkurat passelig. Da utnytter vi kapasiteten i de lokalene vi har, og vi ønsker være på det nivået vi er i dag, sier hun.
Tok gull i oste-VM
Nylig fikk Tingvollosten «Kraftkar» gull i oste-VM i Storbritannia. Og det skal vær litt eksklusivt å få tak i den prisbelønte osten.
– Vi har hele tiden jobbet under mottoet at vi skal være eksklusiv, men tilgjengelig, det skal være vanskelig å få tak i osten vår, men ikke umulig.
Har venteliste
Rundt hundre butikker og hundre restauranter og hotell selger osten fra Tingvoll. Disse bestiller direkte fra produsenten. Nå er det venteliste på å få lov til å selge osten.
– Vi har konstant venteliste. Vi klarer vel å ta inn noen få nye kunder kanskje til høsten. Men skal vi ta inn nye så må vi snart kvitte oss med noen andre, så det er på det nivået, sier Waagen.
– Men Møre og Romsdal er vel fortsatt fylket som har flest utsalgssted?
– Det er det, og vi er stolte av at gårdsbutikken vår er den plassen vi selger aller mest ost, og så er det lokalbutikkene på Tingvoll som er nummer to. Det synes vi er stas. Det betyr mye for oss at vi har støtte av lokalsamfunnet, sier Waagen.