NRK Meny
Normal

Lokal matprodusent og Tine i navnestrid - nå snur melkegiganten

Den lokale matprodusenten «Gode Greier» fryktet at Tine ville ta rettighetene til merkevaren de har brukt i 11 år. Nå snur melkegiganten etter medieomtale.

Lisa Mari Breivik Anderson

Lisa Mari Breivik Anderson har drevet Gode Greier-firmaet sammen med sin ektemann siden 2003.

Foto: Privat

– Hvis vi mister merkevarenavnet vårt så må vi kanskje bare slutte, sier medeier Lisa Mari Breivik Anderson i Gode Greier - lokalmatprodusenten som holder til på Dimnøya i Møre og Romsdal.

Saft- og sylteprodusenten på Sunnmøre har drevet under Gode Greier-navnet siden oppstarten i 2003, og har bygd seg opp til å bli en lokalprodusent med kunder fra hele landet.

Gode Greier

Utsalget til Gode Greier er et kjent syn på Sunnmøre, og en rekke omreisende marked rund om i Norge.

Foto: Lisa Mari Breivik Anderson

Den siste tiden har Anderson og ektemannen fryktet at de skal miste retten til å bruke firmanavnet.

De siste månedene har nemlig Tine rullet ut sin egen smoothie-variant, som de har valgt å døpe «Gode Greier».

I tillegg har meierigiganten søkt om patent på produktnavnet, noe lokalbedriften på Sunnmøre tidligere ikke har sett behov for å gjøre - før nå.

La inn protest

– Vi har tatt kontakt med Tine, og lagt inn protest på søknaden deres om å få patent på merkevaren. Vi håper Tine trekker søknaden sin, og finner på et annet navn, sa Anderson til NRK torsdag formiddag.

Hun sier det betyr utrolig mye for firmaet deres at de får beholde merkevaren de har brukt elleve år på å bygge opp.

– Jeg synes denne konflikten er veldig trist, og mener Tine bør respektere at «Gode Greier» allerede er et godt innarbeidet merkenavn hos oss. Dette er lett å sjekke med et kjapt søk på internett. Moralsk sett så er dette vårt navn, og ikke noe Tine kan komme og plukke opp fra en liten produsent, sier hun..

Gode Greier

Lisa Mari Breivik Anderson og ektemannen grunnla firmaet for elleve år siden - i 2003.

Foto: Lisa Mari Breivik Anderson

Anderson sier det ikke er aktuelt å skifte firmanavnet, og varsler at de kanskje må legge ned driften dersom Tine ikke trekker seg.

– Vi får håpe det ikke går så langt. Vi har fått veldig masse positiv respons fra folk som oppfordrer oss til å kjempe for navnet vårt.

Skifter navn på drikken

Etter at NRK tok kontakt med Tine for å høre deres svar i saken, sendte de torsdag ettermiddag ut en pressemelding der de uttrykte at de la seg flate.

Nå skifter de navn på drikken sin, og lar Anderson få ha firmanavnet i fred.

– Vi beklager det som har skjedd. Sunniva Drikker er en ryddig og profesjonell forretningsaktør, og vi tar denne saken på alvor. Vi velger derfor å skifte navn på merkevaren "Gode greier". Men vi kaster ikke produsert vare, og vil la varen bli solgt til vi har et nytt navn, sier daglig leder Lise Falkfjell i Sunniva Drikker, som er et heleid datterselskap, underlagt Tine.

Hun legger også til:

Gode Greier
Foto: Lisa Mari Breivik Anderson

– Det gagner ingen å kaste verken en god drikke eller emballasje. Endringen vil skje så fort som mulig.

– Helt superfornøyd

Anderson er både glad og lettet når NRK ringer henne etter meldingen fra Tine, som bekrefter at de skifter produktnavnet.

– Jeg er helt superfornøyd. Det var akkurat dette jeg ville. Støtten har vært stor, og jeg hadde ikke trodd det gikk an å få dette i orden såpass kjapt. Nå er jeg lettet, sier Anderson.

Hun forteller at hun nå - klok av skade - har søkt om patent på Gode Greier-navnet, og hun regner med at denne søknaden nå blir godkjent.

– Jeg har ikke hørt noe fra Tine personlig, men jeg regner med de trekker patentsøknaden sin. Tine skal jo være på vår side, og jeg tror ikke de har noe ønske om å kjøre over oss små.