Tiltalte: – Jeg fikk en følelse av oksygenmangel, deretter svartnet det

FROSTATING LAGMANNSRETT (NRK): 27-åringen som er tiltalt for drapet på Preben Mikael Dimmen sier han følte det svartnet helt da han så sin to år gamle sønn som sov i sengen sammen med Dimmen.

Ulstein rettssak - Ankesak

Også under denne ukens ankesak viser tiltalte sterk anger over det han har gjort.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det siste jeg husker er at jeg står i døren inn til leiligheten, og ser Preben ligge i sengen med sønnen min. Deretter husker jeg ikke mer.

27-åringen som er tiltalt for drapet på Preben Mikael Dimmen gikk på nytt gjennom hendingsforløpet drapsnatten i oktober 2013, i påsyn av Frostating lagmannsrett mandag.

I timene før mannen gikk inn i leiligheten, forteller han at han hadde drukket alkohol i garasjen mens han blant annet hadde ekskjæresten, sønnen og Dimmen i tankene.

Ulstein rettssak - Ankesak

Aktor Jogeir Nogva og forsvarer Torgeir Hovland Langva.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Mannen var ofte irritert fordi han mente barnet ble overlatt til seg selv uten tilsyn.

Utpå kvelden bestemte han seg for å dra til denne leiligheten, noe som ledet opp til episoden der voldshandlingen fant sted.

Krevde forklaring

Tiltalte forklarer i retten mandag at han var ruspåvirket da han ankom leiligheten, og at det rant over for ham da han så Preben og sin sønn sove i samme seng.

– Det bare svartnet for meg. Jeg har ingen forklaring på hvorfor jeg slo. Alkoholpåvirkning kan svekke min evne til å tenke, sier den tiltalte.

En av rettens to meddommere kom med flere spørsmål til 27-åringen, for å få ham til å gi en grundigere forklaring på hva han mente med at det svartnet for ham.

– Kan du beskrive det ytterligere? Var det en fysisk eller en psykisk reaksjon på det du så?

– Jeg kan nesten ikke beskrive det. Det var som å få oksygenmangel. Det rant bare helt over, og gikk i svart, sier han.

(Saken fortsetter under tv-saken)

27-åringen som i tingretten vart dømt til 15 års fengsel for forsetteleg drap, uttrykte stor anger. Men han er usamd i straffeutmålinga og lovparagrafen som retten la til grunn.

«Nå har jeg gått for langt»

27-åringen brukte en flaske som slagvåpen da han påførte Dimmen de livstruende skadene.

Til rettens aktører sier den tiltalte at han ikke kan huske at han slo med denne flasken, men han kan så vidt bare husker lyden av denne.

– Hva er det første du husker etter voldsepisoden? spør aktor Jogeir Nogva.

– At jeg sto ved sengekanten og tenkte «nå har jeg gått for langt».

Rett etter voldsepisoden skjønte tiltalte hvor alvorlig han hadde gått til verks, og prøvde straks å ringe nødnummeret for å skaffe hjelp.

Ambulansen kom etter en viss tid, og førte Dimmen til Volda sykehus, der overlege Olav Skjerpe Brattli under rettssaken fortalte at han så de verste skadene han hadde sett i løpet av sine ti år som traumeleder.

– Tar fullt ansvar

Ulstein rettssak - Ankesak

Rettssakkyndig John Olav Roaldseth.

Foto: Ivar Lid Riise / NRk

Også under denne ukens ankesak viser tiltalte sterk anger over det han har gjort.

– Jeg beklager det jeg har gjort. Jeg har tatt et menneskeliv, og det var absolutt ikke meningen å gjøre det. Nå har jeg likevel gjort det, og det tar jeg fullt ansvar for, sier 27-åringen.

– Kan du forklare hvorfor du kunne ønske å skade Preben? spør Nogva.

– Det vet jeg ikke. Det spørsmålet har jeg stilt meg selv mange ganger, men jeg har ingen forklaring, sier han.

Den tiltalte ble dømt til 15 års fengsel for forsettlig drap, samt 400.000 kroner i erstatning etter tingrettsbehandlingen i mars. Denne ukens ankesak går over seks dager, og NRK følger saken.