NRK Meny
Normal

Tiltalte ventet på Anja bak dette treet

AKSLA (NRK): Dommer, påtalemyndighetene og andre aktører i Aksla-rettssaken besøkte åstedet der Anja Weløy Aarseth ble funnet drept 31. august i fjor.

Aksla-rettssak - Inge D. Hanssen

Aftenspostens mangeårige rettsskommentator Inge D. Hanssen var en av få presseaktører som fikk bli med rettens aktører helt inn til åstedet.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

SISTE kl. 09.45: Retten er nå ferdig på åstedet der Anja Weløy Aarseth ble funnet.

– Det kom ikke frem så mye nytt under befaringen, men fra åsteddsbefaringen med tiltalte i fjor høst, kom det blant annet frem at tiltalte har stått bak et tre og ventet på at noen skulle komme forbi, sier pressens rettskontakt og mangeårig rettskommentator, Inge D. Hanssen.

Selv om det ikke kom frem så mye annet nytt under befaringen, sier Hanssen det hadde en visuell verdi for rettens aktører å få se åstedet med egne øyne, etter å ha hørt krimteknikerne snakke om stedet i forrige uke.

Retten avslutter nå åstedsfefaringen og begynner i rettssalen igjen klokka 10.30.

(Saken fortsetter under videoen)

Åstedsbefaring Aksla

Pressen ble med da rettens aktører var på befaring på byfjellet Aksla, der Anja Weløy Aarseth ble drept i august i fjor.

Befaring

I dag - mandag - er sannsynligvis den aller siste dagen i Aksla-rettssaken mot 24-åringen som er tiltalt for voldtekt og drap på Anja Weløy Aarseth i fjor sommer.

Fra tirsdag til fredag i forrige uke ble rettssaken holdt i Sunnmøre tingrett.

Mandag startet retten med befaring på åstedet, der Anja ble funnet drept ved en besøksbenk i joggeløypen - snaue 200 meter fra utkikkspunktet Fjellstua. Rettens aktører besøkte også Pluto-kiosken, som er åstedet for det mislykkede ransforsøket som er omtalt i tiltalen.

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim vil av all sannsynlighet be om forvaring for den tiltalte 24-åringen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Da skal påtalemyndighetene legge frem prosedyrene, og det er ventet at aktor Ingvild Thorn Nordheim vil be om maksimal fengselsstraff på 21 år, pluss forvaring.

Stor fare for gjentagelse

Fredag var det nemlig rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Michael Setsaas sin tur til å legge frem sine vurderinger av den tiltalte.

Der kom det blant annet frem at 24-åringen er meget troende til å gjenta kriminelle handlinger.

Rettspsykiaterne mener den 24 år gamle tiltalte var tilregnelig da han skal ha voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth, og selv har funnet på en medsammensvoren for å kunne leve med det.

– Han ansees ikke å være psykotisk nå, og han antas å ikke ha vært psykotisk på tidspunktet handlingene skjedde, fortalte rettspsykiater Michael Setsaas fra vitneboksen.

Aksla Rettssak-Rettssakkyndige

Rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Michael Setsaas var klare i sin vurdering av den tiltalte da de la den frem for retten fredag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK