NRK Meny
Normal

Tiltalte ringte rett etter drapet

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Ifølge Kripos prøvde den tiltalte å ringe en person i sin omgangskrets kl. 19.02, bare få minutter etter at drapet skal ha funnet sted.

Stien og benken ved åstedet på Aksla

Tiltalte skal ifølge Kripos ha brukt telefonen sin til å ringe en person i sin omgangskrets kl. 19.02, bare få minutter etter at han skal ha drept Anja Weløy Aarseth her på byfjellet Aksla.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

I siste fase av rettens tredje dag var det duket for en inngående gjennomgang av de elektroniske sporene, som ble etterlatt av den tiltalte, samt Anja Weløy Aarseth i timene rundt drapet den 28. august.

Selve drapet skal etter politiets beregninger ha skjedd mellom kl. 18.40 og 19.00. Ifølge seniorrådgiver Cato Meijer fra Kripos skal tiltalte ha forsøkt å ringe en person i sin omgangskrets kl. 19.02.

Dette er bare få minutter etter at drapet på Anja Weløy Aarseth skal ha funnet sted i joggeløypen på byfjellet Aksla. Da er telefonen registrert på den basestasjonen som har best dekning på åstedet.

– 19.02 ringer tiltalte opp igjen til en person som hadde sendt ham en SMS tidligere. Samtlige av aktivitetene hans med telefonen i dette tidsrommet slår inn på basestasjoner som har sterk signalstyrke på funnstedet, sier Meijer.

I løpet av Kripos sin tre timer lange presentasjon, ble også tiltaltes kommunikasjon beskrevet i detalj helt ned på meldingsinnhold ved sms og Facebook-chat.

Slik kommuniserte han

Ifølge Kripos sin logg over kommunikasjon 24-åringen hadde drapsdagen, går det frem at han snakket med flere personer i sin omgangskrets.

Ingen av meldingene handlet om noe av det han er tiltalt for, ran av Pluto-kiosken og/eller voldtekten og drapet.

Tidligere på dagen, før 24-åringen gjennomførte de kriminelle handlingene, sendte tiltalte ut sin siste Facebook-melding kl. 15.58.

– Det siste aktive anropet er klokken 16.01, sier Kripos-rådgiveren Meijer og henviser til et forsøk telefonen gjorde på å ringe en i omgangskretsen til tiltalte.

(Saken fortsetter under bildet)

Aksla-drapet: Grafikk basert på tidspunkt i retten

TIDER OG STEDER: Tidligere i uken fortalte vitner og politiet om ulike obsersvasjoner som er med på å tegne puslespillet om hvordan drapet og ranet kan ha skjedd.

Foto: Norge i bilder, Sunnmøre politidistrikt | Grafikk: Sivert Moe Winther

Ringte mellom ran og drap

Det neste som er verdt å nevne er at tiltalte prøvde å ringe en bekjent kl. 18.20. Dette skal ifølge politiet være i tidsrommet mellom gatekjøkken-ranet og drapet.

– Dette var første gang telefonen slo inn på denne delen av basestasjonen i de tre månedene før denne dagen. Det skjer mens han forsøker å ringer ut, men telefonen ble ikke tatt, sier Meijer om forsøket på oppringningen kl. 18.20.

Ifølge Kripos sine elektroniske spor, viser oversikten fra basestasjonene at denne telefonsamtalen ble gjort på Fjelltun, i nærheten av Kråmyra stadion.

Tiltalte meldte: «Skjer? ;)»

Kripos mener at tiltalte bevegde seg inn i joggeløypen på Aksla fra oppgangen på østsiden av fjellet, før han deretter skal ha gjennomført drapet og voldtekten mellom kl. 18.40 og 19.00.

Foruten det utgående samtaleforsøket kl. 19.02, prøvde tiltalte på nytt å ringe en annen person kl. 19.12, og sendte deretter en sms til en tredje person.

Kl. 19.34 logget tiltalte seg på sin Facebook-konto via sin mobiltelefon, og sendte meldingen «Skjer? ;)» til en bekjent. Dette fører til en samtale av helt hverdagslig karakter, som ikke bærer noe preg av de kriminelle handlingene 24-åringen er tiltalt for.

På rettssakens første dag kom det frem i den oppleste forklaringen at den tiltalte mannen var svært ukomfortabel og sov dårlig i de påfølgende dagene etter drapet.

4. september ble han pågrepet av politiet.

Aksla rettssak-statsadvokat og rettssakkyndige

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, med rettssakkyndige Terje Tørrissen og Michael Setsaas.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK