NRK Meny
Normal

Aksla-saken: Tiltalte prøvde å slippe å møte i retten

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Den drapstiltalte 24-åringen ville søke om fritak fra å møte i retten, ifølge forsvarer Per Herman Thori-Aamot. Det ble avslått av retten.

Aksla Rettssaken-rettstegning

Dommer Kjetil Gjøen måtte flere ganger be den tiltalte 24-åringen om å ta av seg hette og hodeplagg under rettssaken.

Foto: Esther Maria Bjørneboe

Da retten ble satt etter lunsj, var tiltalte ikke til stede. Da dommer Kjetil Gjøen spurte mannens forsvarer hvor han var, svarte advokaten at han ikke er i form, og at situasjonen har forverret seg i løpet av dagen.

Aksla-rettssaken: Per Herman Thori-Aamot

Forsvarer Per Herman-Thori-Aamot.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I et intervju med 24-åringens forsvarer i pausen, fortalte Thori-Aamot at han vil legge frem en psykologierklæring for retten, for å grunngi at klienten ber om å få slippe å møte resten av rettssaken.

Dette ble blankt avslått av retten, etter en kort vurderingsrunde.

Dommer Gjøen sa at retten påla den tiltalte å være i rettssalen inneværende dag, før man deretter ville ta en løpende vurdering for å ikke være i strid med de helsemessige retningslinjene i psykologens vurdering.

Kl. 13.12 var den tiltalte på plass igjen i rettssalen.

Lite samarbeidsvillig

Den tiltalte har vært svært reservert hittil i rettssaken, der han sitter med nedtrekt caps og deler av ansiktet gjemt i håndflaten.

Ved rettssakens start nektet han både å reise seg under opplesing av tiltalen, og han nektet også å avgi en muntlig forklarin. Derfor har aktor Ingvild Thorn Nordheim lest opp avhørsrapporten i detalj.

Da retten startet opp igjen kl. 12.50, understreket aktor Ingvild Thorn Nordheim og bistandsadvokat Einar Råen at den tiltalte bør være tilstede under rettssaken. Dette ble også konklusjonen etter pausen.

(Saken fortsetter under bildet)

Aksla-rettssaken-Per herman Thori-Aamot

Et stort presseoppbud møtte opp da forsvarer Per Herman Thori-Aamot kommenterte det som hittil hadde kommet frem i retten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Følte seg ikke i form

– Når bestemte han seg for at han ikke ønsket å avgi forklaring?

– I utgangspunktet skulle han avgi forklaring i dag, men han følte seg ikke i form til det. Detet var en beslutning han tok i dag, sier mannens forsvarer.

Forsvareren vil ikke kommentere hvorvidt den tiltalte bestemte seg for dette først da han ankom rettssalen. Begrunnelsen for at han nekter, er at han ikke skal være i form.

Dommer Kjetil Gjøen gjentok flere ganger at 24-åringen har rett til å forklare seg, og Thori-Aamot utelukker ikke at dette skjer senere i rettssaken.

– Det beste for ham vil være å avgi en forklaring, så vi får se om han blir i stand til dette på et senere tidspunkt, sier forsvareren.

(Saken fortsetter under videoen)

Forsvarer Per Herman Thori-Aamodt sier at tiltalte ikke ønsker å være til stede under resten rettssaken.

Se advokat Per Herman Thori-Aamot underrette pressen.

Skal ha spanet på Anja

Under rettssaken har aktor Nordheim lest opp en svært detaljert rapport fra de første avhørene med tiltalte. Flere grove detaljer har kommet frem om både drapet og voldtekten, og 24-åringen har fremstått innesluttet og vist lite følelser.

Den tiltalte har ifølge rapporten også sagt at han hadde en medsammensvoren som var tilstede på byfjellet Aksla, og slo Anja før tiltalte voldtok og drepte henne.

Disse detaljene har politiet ikke festet sin lit til.

Ifølge rapporten skulle tiltalte også ha spanet på Anja i en til to uker.

Thori-Aamot vil ikke kommentere noen av detaljene som hittil har kommet frem under rettssaken.

– Jeg ønsker ikke å kommentere noe av dette, men vil komme tilbake til dette under prosedyren på mandag, sier han.

Anja Weløy Aarseth funnsted

Her på byfjellet Aksla ble Anja Weløy Aarseth funnet.

Foto: NRK