Tiltalte: – Jeg våkner ofte dyvåt og gjenopplever ulykken

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): 81-åringen som er tiltalt for uaktsomt bildrap sier han gjenopplever ulykkesdagen i drømme, men ikke klarer å huske øyeblikket da han kjørte på det eldre ekteparet ved Sunnmøre Museum.

Rettssak Sunnmøre Museum - Cathrin Remøy og Erling Flisnes

Aktor Cathrin Remøy og tiltaltes forsvarer Erling Flisnes under rettssaken onsdag formiddag.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

En mann i 70-årene døde, og hans kone fikk omfattende skader da de ble påkjørt ved Sunnmøre Museum 1. februar i år.

Onsdag startet rettssaken mot 81-åringen som var sjåfør, og som nå er tiltalt for uaktsomt drap i kjølvannet av hendelsen.

Ved starten av rettssaken erkjente han ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene, som går på uaktsomt drap, forvolding av personskade, samt brudd på veitrafikkloven.

Under tiltaltes forklaring, sier 81-åringen at han ikke husker øyeblikket da bilen traff paret i fotgjengerfeltet.

– Jeg har grublet og grublet

Trafikkulykke Sunnmøre museum

Det var her i fotgjengerfeltet ved Sunnmøre Museum i Ålesund at 81-åringen kjørte på det eldre ekteparet rundt kl. 11.00 lørdag 1. september i år.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

– Jeg ble blendet av solen, og reduserte deretter farten. Jeg så ingen i kjørebanen, men hørte plutselig et kraftig smell. Likevel kjører jeg 10-15 meter før jeg stopper, så jeg må ha vært en form for borte i øyeblikket, sier den tiltalte.

– Fikk du et illebefinnende? spør tingrettsdommer Kirsti Høegh Bjørneset.

– Nei, jeg var helt klar etterpå, bortsett fra at venstre hånd og fingre var helt stive, sier tiltalte, og forklarer videre at hans lege ikke utelukker at han kan ha fått et drypp.

81-åringens lege skal ha forklart ham at den blendende sola kan ha vært så sterk at han endret oppfatning av hele situasjonen.

– I ettertid har jeg grublet og grublet over hvorfor jeg ikke stoppet bilen. Jeg våkner ofte dyvåt om nettene og gjenopplever situasjonen, men da ser jeg ingen folk i veibanen. Jeg må ha hatt et øyeblikk der jeg var borte, sier han.

Hevder sin uskyld

Tiltalte erkjente ikke straffskyld, og aktor Cathrin Remøy spurte rett ut hvorfor 81-åringen mente at han ikke kunne klandres for ulykken.

– Jeg har kjørt bil i 63 år, og har ikke hatt en eneste ulykke. Da jeg var yrkesaktiv kjørte jeg mellom 60-70.000 km hvert år.

Rettssak Sunnmøre Museum - Cathrin Remøy og Erling Flisnes

Aktor Cathrin Remøy og forsvarer Erling Flisnes ved starten av rettssaken i Sunnmøre tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Men har du vært så aktsom som du burde vært? spør aktor.

– Jeg så jo ikke vedkommende. Jeg prøver å lete etter forklaringen hver eneste våkenatt, men har ikke funnet svar.

Under rettssaken ble det også trukket tvil om farten tiltalte hadde da ulykken skjedde. I politiforklaringen på stedet hadde 81-åringen sagt at han kjørte i mellom 30-40 km/t, men i rapporten blir det hevdet at han kjørte så fort som 50 km/t.

Det er tiltalte helt uenig i. Han mener han senket farten og kjørte aktsomt da han ble blendet av sola.

Har hatt fire hjerteinfarkt

Da tiltalte ble utspurt av sin forsvarer Erling Flisnes, kom det frem at 81-åringen har hatt flere helseproblemer i de senere år.

Tiltalte har blant annet hatt fire hjerteinfarkt, og har derfor fått operert inn en hjertestartet for fire-fem år siden - også kjent som pacemaker.

Hjertestarteren var av typen ICD, som kan sørge for normal rytme, og som også kan gi et støt for å sette hjertet i gang igjen ved en eventuell hjertestans.

NRK følger rettssaken, og den kan du følge på våre nettsider og vår radiosending.