NRK Meny
Normal

Tiltalte ba selv om å få sitte med håndjern i rettssalen

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Politiet bekrefter til NRK at tiltalte i Aksla-saken selv ba om å få ha på håndjern etter at retten påla ham å være i rettssalen.

Aksla rettssak-sal

ØNSKET IKKE VÆRE I SALEN: Tiltalte ville verken innta vitneboksen eller være i rettssalen. Da dommeren påla ham å bli i rettssalen skal mannen selv ha bedt om å få på håndjern.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Tiltalte hadde selv bedt om å få ha på håndjern, bekrefter innsatsleder Joachim Olsvik i Sunnmøre politidistrikt til NRK etter rettsdagens slutt.

Allerede fra rettsdagens start tirsdag i Sunnmøre tingrett viste det seg et problematisk forhold mellom den tiltalte og retten.

Dommeren ba den 24 år gamle mannen om å reise seg mens tiltalen mot ham ble lest opp. Mannen nektet og ble sittende.

Flere gang i løpet av dagen kom det til konfrontasjoner mellom mannen og dommeren. Til stadighet måtte mannen bes om å ta av seg hette eller caps som han skjulte ansiktet med.

– Jeg gjør det nå veldig tydelig at jeg vil ta det opp med deg igjen hver gang du har på den lua, sa dommer Kjetil Gjøen.

Følg saken også onsdag: nbsp;Direkte fra rettssalen i tingretten

Under store deler av rettsdagen har mannen sittet sammensunket i stolen sin ved siden av sin forsvarer. I begynnelsen av rettsdagen var han også innpakket i caps og til tider hette fra en jakke.

Etter at dommeren hadde bedt ham om å la være å gjemme seg slik av respekt for retten ble han sittende og se ned i bordet.

Ba om å slippe å møte i retten

Etter lunsjpausen valgte tiltalte å ikke komme inn igjen i rettssalen.

Forsvareren hans hadde allerede da varslet at mannen ikke ønsket å møte i resten av rettssaken. Da dommeren spurte om hvorfor hans klient ikke var i salen kom advokat Per Herman Thori-Aamodt med en begjæring.

Den tiltalte ba om å få slippe å møte mer i retten med bakgrunn i sin tilstand.

Aksla rettssak-Per Herman Thori-Aamot

BEGJÆRING: Forsvarer Per Herman Thori-Aamodt kom med en begjæring på vegne av tiltalte om at mannen skulle slippe å være i retten.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Sammen med begjæringen var en erklæring som forsvareren hadde hentet inn fra en psykolog som sa at «det kan være en stor psykisk belastning for ham å være til stede under rettssaken».

Dommeren ville derimot ikke høre på dette, og påla den 24 år gamle mannen å være til stede.

Les mer: Aksla-saken: Tiltalte prøvde å slippe å møte i retten

Etter flere pauser med en del fram og tilbake kom tiltalte til slutt inn igjen i rettssalen.

Da mannen returnerte til rettssalen i Sunnmøre tingrett var han iført håndjern.

– Hva kan du si om at din klient brukte håndjern i andre del av rettsdagen?
– Det ønsker jeg ikke å kommentere, sier mannens forsvarer etter at rettsdagen var over til NRK.

Heller ikke aktor Ingvild Thorn Nordheim kunne utdype hva det var som foranlediget ønsket fra tiltalte om å få ha på håndjern.

Nektet å forklare seg

At det leses opp fra politiavhørene i retten skyldes at mannen nekter å forklare seg for retten. Mannen er likevel til stede for første dag av rettssaken.

Da dommeren gav klarsignal for tiltaltes forklaring, ble han møtt med stillhet fra tiltalte. Etter gjentatte forsøk på å få tiltalte i tale, svarte 24-åringen kort «nei».

– Du ønsker ikke å forklare deg? spurte dommerne.

– Nei, var det korte og konsise svaret fra mannen.

Les mer: nbsp;Tiltalte nekter å forklare seg

Opptrinnet endte med at retten tok ti minutters pause, der dommeren gav forsvareren mulighet til å forklare omstendighetene rundt forklaring.

Etter pausen fastholdt mannen at han ikke ville snakke fra vitneboksen.