Tiltalt for heleri av fisk for nesten 12 millioner

Tre sunnmørsmenn er tiltalt for heleri av fisk til en samlet verdi av nesten 12 millioner kroner. Saken skal opp i Sunnmøre tingrett neste uke.

Lovbok

Denne saken mot tre menn fra Sunnmøre gjelder tiltaler etter straffeloven, merverdiavgiftsloven, matloven, og ligningsloven.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Saken startet med at det forsvant store mengder fisk fra en fiskeforedlingsbedrift på Valderøya i Giske. Totalt 220.411 kilo fisk er registrert forsvunnet fra Scanprod AS i perioden desember 2011 til mars 2015.

Den ene av de tre mennene er tiltalt for å ha stjålet fisken, eller medvirket til tyveriet, ved å gi andre adgang til bedriften. Statsadvokaten tar også høyde for at denne mannen skal ha tilrettelagt eller bistått denne operasjonen på en annen måte.

Den andre mannen er tiltalt for å ha mottatt til sammen 386.024 kilo fisk til en samlet verdi av 11.660.812 kroner, og solgte denne fisken videre til Aalesund Seafood, til tross for at han var klar over at fisken var utbytte av straffbare handlinger.

Den tredje personen er tiltalt for å ha mottatt denne fisken, vel vitende om at det var en straffbar handling som lå bak.

Det skal ha vært Skatteetaten som startet det som nå viser seg å kunne være en omfattende straffesak. Da NRK omtalte saka i mars, var en av de ansatte i en av de involverte bedriftene nettopp suspendert fra stillinga si.

Alt i mars hevda Scanprod at det var Aalesund seafood som mottok fisken. Den gongen avviste den daglige leieren i Aalesund seafood skuldingane.

Den første tiltalte er tiltalt for heleri som ansees som grovt, særlig på grunn av verdien på utbyttet heleren hadde befatning ved. I perioden desember 2011 til mars 2015 mottok han på egen konto til sammen 1.323.700 kroner fra tiltalte nummer to. Dette til tross for at han var klar over at pengene var utbytte av straffbare handlinger, heter det i tiltalen.

Den andre tiltalte er tiltalt for både heleri og unndragelse av merverdiavgift. Han var innehaver at et enkeltmannsforetak, som han skal ha unnlatt å registrere i merverdiavgiftsregisteret. Han skal heller ikke ha sendt inn merverdiavgiftsoppgaver. Dette til tross for at han drev næringsvirksomhet med en brutto omsetning på til sammen 10.778.910,- kroner, heter det i tiltalen.

Mannen er også tiltalt etter bokføringsloven, ligningsloven og matloven.

De samme lovparagrafene brukes mot den tredje tiltalte, som skal ha mottatt fisken.

Han er tiltalt for å ha gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger i oversikter til avgiftsmyndighetene. Han skal også urettmessig ha ført fradrag for inngående merverdiavgift.

Også denne mannen er tiltalt for brudd på matloven, for å ha omsatt næringsmiddel som ikke er trygt. Dette handler om den samme fisken og fiskevarene. Denne typen varer blir ansett som utrygge fordi det ikke finnes dokumentasjon på at produktene er fremstilt og håndtert av virksomheter med nødvendig godkjennelse fra Mattilsynet.