Til tross for protester - i dag blir Kaibakken gågate

Fra i ettermiddag skal halve Kaibakken i Kristiansund bli gågate. Til glede for kommunen, men til ergrelse for enkelte trafikanter.

Kaibakken i Kristiansund

Fra klokken 14 er halve Kaibakken gågate.

Foto: Roar Halten / NRK

For omleggingen til gågate fra klokken 14 i ettermiddag har møtt kritiske røster, særlig gjennom tk.no. (krever innlogging). Drosjenæringen mener det blir tungvint og transportnæringen frykter at det kan bli vanskelig å manøvrere seg fram gjennom sentrum.

– Omleggingen er godt nok gjennomtenkt, men vi har aldri sagt at det ikke byr på utfordringer. På et møte med representanter fra ulike interesser tidligere i sommer gikk vi gjennom alle invendingene. Nå prøver vi dette, men skal følge nøye med og ta imot alle reaksjoner, sier Odd-Arild Bugge.

Gågata kan fort bli stengt igjen

Byplansjefen sier det er en lav terskel for å gjøre endringer hvis det ikke fungerer. Da kan det ryddes vekk i gågata i løpet av et døgn og trafikken kan settes på igjen som vanlig.

Han setter pris på engasjementet og at mange har sterke meninger. Bugge vedgår at flere av innspillene har vært gode, men mener at det også er gode argumenter for å redusere biltrafikken i sentrum.

Byplansjef Odd-Arild Bugge i Kristiansund

Byplansjef Odd-Arild Bugge sier prøveordningen skal evalueres om sju uker.

Foto: Roar Halten / NRK

– Nå skal vi prøve dette i sju uker, høste erfaringer og se hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Så skal vi tenke oss godt om før vi eventuelt foreslår varige endringer.

Endring i bybildet

Men fra i ettermiddag går det altså bare an å kjøre nedover og ikke oppover denne hovedgata i byen. Det er et prøveprosjekt som skal vare i en og en halv måned.

På riksvegen er det to kjørefelt med grøntareal i midten, men i går kveld ble siste hånd på verket gjort, og et felt er sperret. I det som blir gågate er det pyntet opp og satt opp benker. Målet er å vitalisere sentrum, og uteservering og salgsboder skal erstatte biltrafikk.

– Jeg synes teknisk etat har gjort det veldig fint, selv om betongelementene som sperrer vegen kan se litt brutalt ut. Men her må vi bare følge reglene til Statens Vegvesen, forteller byplansjef Odd-Arild Bugge.

Kaibakken i Kristiansund

Til nå har det vært biltrafikk i begge kjørefelt i Kaibakken.

Foto: Aina Rødal / NRK

Han har vært på befaring i dag tidlig og håper folk kan se mulighetene dette prøveprosjektet åpner for.

- Håpet er at flere skal bruke sentrum mer, for i dag er Kaibakken stort sett bare en trafikkåre. Nå kan det bli en paradegate, der folk kan stoppe opp og oppholde seg en stund. Og folk trekker folk, smiler Bugge, som håper på masse liv og røre.

- Fineste gata i landet

– Dette er den fineste paradegata i landet omtrent, så vi har lyst til at den skal framstå på best mulig måte, skryter Bugge.

Kaibakken har en historie der det tradisjonelt har vært samlet mye folk. Siden verden har forandret seg tviler Bugge på at det vil skje igjen. For han ser at mange reiser mer ut av byen eller samles på handelssenterområdene.

– Før måtte en til byen både for å handle og for å treffe folk. Når butikkene stengte på tidlig ettermiddag ble Kaibakken like tom som i dag. Med det grepet vi nå gjør kan vi kanskje få litt mer liv i bybildet igjen.