Hopp til innhold

The Margarets første demo: – Gitarriffet er historisk i norsk sammenheng

Lørdag 2.juli er det 25 år siden bandet The Margarets fra Giske ble dannet. I forbindelse med jubileet blir den første singelen gitt ut på ny.

Finn Bjelke, Baard Ole Grøtta og Ronnie MAG Larsen

Finn Bjelke, Baard Ole Grøtta og Ronnie MAG Larsen.

Foto: Jann Britt Aasen / NRK

I NRK Møre og Romsdals sin ettermiddagssending fredag møttes tre personer som alle har en felles historie knyttet til den første singelen.

I 1992 banket Ronnie MAG Larsen i The Margarets på døra til NRK Møre og Romsdal og spurte om bandet kunne få gjøre musikkopptak.

– Og da var jeg en helt blodfersk lydtekniker, og vi hadde fått en flunkende ny miksepult så det passet bra å få lære seg den nye miksepulten og samtidig få dyrke mine egne musikkinteresser som var pop og rock. Vi var jo stort sett vant til å jobbe med trekkspill og fele her i NRK Møre og Romsdal. Så da satte vi i gang og laget den første demoen til The Margarets, sier Baard Ole Grøtta i NRK.

Reagerte umiddelbart

Ronnie MAG Larsen, Finn Bjelke og Baard Ole Grøtta hos programleder Pål Kristian Lindseth.

Ronnie MAG Larsen, Finn Bjelke og Baard Ole Grøtta hos programleder Pål Kristian Lindseth.

Foto: Janne Britt Aasen / NRK

Den tredje personen som ble involvert var radiokjendisen Finn Bjelke som fikk demoen tilsendt av Grøtta.

– Jeg husker den første reaksjonen da jeg fikk båndet: Å, nei ikke nå igjen. For det var utrolig mye skræl som kom meg i hende. Men jeg hørte på demoen, og jeg reagerte umiddelbart på Rubber Rubbish. Først stemmen til Alex Rinde og ikke minst gitarriffet som er guddommelig og historisk i norsk sammenheng, sier Finn Bjelke.

– Vi var som småunger

Finn Bjelke var en størrelse i norsk musikkliv og der var stort for de fem bandmedlemmene da de fikk telefon om at de skulle spilles på riksdekkende radio.

– Så vi samlet oss i kjellerstua til Alex og der var det en som filma reaksjonen vår mens vi hørte på Finn snakke om The Margarets og spille Rubber Rubbish. Det finnes på video. Vi var som småunger, det ser helt fantastisk barnslig og deilig ut, sier Ronnie MAG Larsen.

– Det var stort for oss, og det skulle jo vise seg at Finn ble en viktig mann for oss. Han spilte og pushet musikken vår på de aller fleste i musikkbransjen, og til slutt var det noen som beit på. Det tror jeg vi kan takke Finn veldig mye for.

Et eget uttrykk

Finn Bjelke ble forelsket i The Margarets og trykket musikken deres til sitt bryst.

– Musikken var tidløs, og de hadde et eget uttrykk som jeg følte burde nå lenger ut enn til de lytterne som jeg hadde på den tiden, sier Finn Bjelke.