NRK Meny

Tette anlegg kan løse miljøproblemene for oppdrettsnæringen

SMØLA (NRK): Tradisjonelle oppdrettsanlegg er satt sammen av nøter der vann, forurensning og sykdommer kan flyte fritt ut og inn av merdene. Nå kan tette, flytende anlegg bli løsningen på miljøproblemene.

Oppdrettsanlegg

TETTE ANLEGG: Her får ikke vann med lus og sykdom flyte ut og inn av merdene. På Nekton havbruk på Smøla har de tette anlegg i kompositt og plast.

Foto: Roar Halten / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Oppdrettsnæringen flere steder langs norskekysten har vært svært plaget av lakselus. En rekke anlegg har fått pålegg om å slakte ned fisk på grunn av problemet. På Smøla, ikke langt fra anlegg med store luseplager, testes de nye anleggene ut. Der det før var not er det nå tette konstruksjoner i kompositt og plast.

Kompositt kan være en del av løsningen, sier Mikal Eines, styreformann i Nekton havbruk på Smøla.

Mikal Eines

EN DEL AV LØSNINGEN: Mikal Eines tør ikke tro at tette merder er hele løsningen på miljøproblemene. Men han ser på disse anleggene som svært viktige for å hindre lakselus og sykdom på fisken.

Foto: Roar Halten / NRK

Skjermet fra sykdom

Med den lukkede løsningen blir fisken og vannet som fisken svømmer i liggende skjermet fra vannmassene omkring.

– Her blir fisken skjermet fra å bli eksponert for blant annet lakselus, sier Eines.

De nye merdene finnes nå både i duk av komposittmateriale og i plast. Etter hvert skal det også lages anlegg i betong. Målet er å holde lakselus og sykdommer unna.

Anders Marthinussen

Anders Marthinussen er senioranalytiker i Kontali analyse.

Foto: Roar Halten / NRK

– Gir ytterligere vekst

Senioranalytiker Anders Marthinussen i Kontali analyse mener at ny teknologi er helt avgjørende for fremtiden for oppdrettsnæringen.

– I disse skjermede anleggene kan fisken vokse uforstyrret i et miljø som er bra. Dette er i tråd med ønskene fra forvaltningen om at fisken ikke skal ha lus. Og klarer man dette blir det ytterligere vekst i næringen, sier Marthinussen.

– En del av løsningen

På Smøla tør ikke oppdretterne å håpe på at alle problemer med lus og sykdom skal være over. Men de håper at de tette anleggene kan være en del av løsningen.

Det er helt klart en del av løsningen. Men den endelige suksessoppskriften har vi nok ikke ennå, sier Mikal Eines.

Tradisjonelle oppdrettsanlegg er satt sammen av nøter der vann, forurensning og sykdommer kan flyte fritt ut og inn av merdene. Nå kan tette, flytende anlegg bli løsningen på miljøproblemene.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.