Hopp til innhold

Snøen gjør at rasfaren ikke øker

RAUMA (NRK): Nedbøren la seg som snø på det rasutsatte fjellpartiet ved Mannen i går. Dermed blir det foreløpig ingen evakuering, men fjellet overvåkes døgnet rundt.

Snø over fjellpartiet Mannen

SNØ PÅ TOPPEN: Nedbøren kom som snø utover tirsdagskvelden over det rasutsatte fjellpartiet Mannen. Onsdag har snøen lagt seg i fjelltoppene.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Det var knyttet stor spenning til nedbørsmengdene ved fjellpartiet Mannen tirsdag kveld. Geologene overvåket situasjonen tett for å vurdere om folk måtte evakueres. Det viste seg etter hvert at nedbøren kom som snø. Hastigheten i fjellpartiet økte markant i det rasutsatte fjellpartiet utover natten, men har siden avtatt noe.

Geologene forventer ikke økte bevegelser, men på bakgrunn av usikre værprognoser med mye nedbør og temperaturer rundt 0ºC opprettholder NVE oransje farenivå.

Tre ganger tidligere har de som bor under det rasfarlige partiet i Mannen blitt evakuert. Mandag økte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) farenivået til oransje nivå på grunn av at det var ventet store nedbørsmengder tirsdag.

Lars Harald Blikra

SPENT: Sjefgeolog Lars Harald Blikra er på plass i Rauma. Han følger situasjonen nøye og er spent på utviklingen.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

I 15-tiden tirsdag ettermiddag kom regnet. Sjefgeolog Lars Harald Blikra er på plass i Rauma og følger situasjonen nøye. Han sa at det er temperaturen som nå er det store usikkerhetsmomentet.

– Det kommer nå snø oppe i høyden på 1250 meter, og det er akkurat på minussiden, så vi er litt spent på hva som kommer.

Forskjellen på snø og regn er stor. På denne tiden av året vil regn normalt gi stor økning i bevegelsene etter ca. ti timer. Men dersom det kommer snø vil ikke utfallet bli det samme.

– Da vil ikke vannet trenge ned i fjellet, forklarte Blikra.

Klokka 20 tirsdag hadde det lagt seg ti centimeter med snø oppe på toppen av fjellet. Nedbørsprognosen var også noe nedjustert. NVE opprettholder derfor oransje farenivået.

Første gang de hever farenivå på grunn av værvarselet

NVE har tidligere kun økt farenivået ved fjellpartiet når bevegelsene i fjellet har økt. Denne gangen har de gjort det annerledes. Værvarselet og prognoser om mye nedbør gjorde mandag at de valgte å heve farenivået slik at de kunne gi beboerne under fjellet litt bedre forberedelsestid.

– Det er utfordrende for dem som bor i faresonen å evakuere raskt, spesielt når de har mye dyr. Derfor vurderte vi det slik at det var bedre å varsle på en nedbørsprognose, sa geologen tirsdag.

Men en prognose er også mer usikker.

– Hvis det da blir mindre nedbør, eller at det blir kaldere slik som nå, så vil vi jo ikke få den samme effekten. Så det øker usikkerheten med varselet.

Dersom NVE hever farenivået til rødt vil NVE tilføre fjellet mer vann ved hjelp av store vanntanker som er montert på toppen av fjellet. Denne vannspylingen tror Blikra vil utløse noe.

– Det er avhengig av været og temperaturen. Men det ser ut som fjellet er mer sensitivt enn tidligere. Målet er å få bort litt av volumet og litt av skredområdet slik at det blir enklere å håndtere det i fremtiden.

Blikra tror effekten av ekstra vann også vil komme ganske raskt. Han understreker at det er for å gjøre det enklere for dem som bor der.

– Det er ikke vanlig å gjøre slike tiltak.

Flyttet seg flere meter

Fjellet har flyttet seg mye siden 2014 når NVE startet målingene.

– Det er kanskje tre meter totalt på de verste områdene siden 2014, så det er store bevegelser. Det må jo ned. Det kan ikke ligge sånn, sier Blikra.

Lars Olav Hustad

ØNSKER RAS: – Det er synd på dem som bor der oppe som har dette hengende over seg, bokstavelig talt, sier ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Kommuneledelsen i Rauma var tirsdag kveld i møte med NVE på rådhuset. Der ble de informert om at farenivået foreløpig ikke økes ytterligere. Ordføreren sier at beboerne også ønsker at fjellpartiet skal rase.

– Vi håper det kommer ned og det kommer en avklaring, sa Lars Olav Hustad.

Se utviklingen ved fjellet "Mannen".