Hopp til innhold

Kamilla (19) var uten mobildekning i nesten tre uker: – Føler jeg har levd i gamle dager

Telia-kunder i Herøy mistet mobildekningen da basestasjonen brant ned. Flere uker senere er mange fortsatt uten dekning.

Kamilla Florence Moltu

Kamilla Florence Moltu har vært uten mobildekning i nesten tre uker. Det har vært en uvant situasjon for 19-åringen som håper hun snart har dekning igjen.

Foto: Privat

De siste ukene har vært litt annerledes for Kamilla Florence Moltu (19). Noen få streker øverst i høyre hjørne på mobilen har en del å si.

– Jeg er mer avhengig av dekning enn det jeg trodde jeg var, sier 19-åringen.

Siden natt til lørdag 23. april har Telia hatt problemer i deler av Herøy på Sunnmøre, der hun bor og jobber.

En brann på et industriområdet i kommunen førte ifølge lokalavisa Vestlandsnytt til at en basestasjon brant ned.

Stor brann i Herøy

Brannen spredte seg til to bygninger som brant ned. Brannen førte også til at en basestasjon brant opp. Denne basestasjonen hadde i tillegg radiolinje til basestasjoner i Tjørvåg og Dragsund.

Foto: Per-Ivar Kvalsvik / NRK

Denne basestasjonen hadde i tillegg radiolinje til to andre basestasjoner. Det førte til at Telia-kunder i området mistet dekningen.

– Det føles som gamle dager, selv om jeg ikke vet hva det er for noe, ler 19-åringen.

Stor snakkis

I ekstrajobben på nærbutikken har mangelen på mobildekning vært en stor snakkis. Kunder har klaget over at de har gått glipp av tannlegetimer fordi de ikke har fått innkalling. I tillegg har det ikke vært mulig å tippe.

Problemene gjorde at Moltu vurderte å bytte mobilleverandør, men etter at hun klaget fikk hun en måned gratis av Telia på grunn av dekningsproblemene.

Likevel synes hun dette har tatt veldig lang tid, og hun mener Telia for eksempel kunne ha tilbudt dem et midlertidig Telenor-simkort.

Tirsdag denne uka kom ifølge 19-åringen dekningen tilbake noen plasser, men det var fortsatt ikke mulig å stole på mobilen på vanlig måte.

Slik ser kartet til Telia over dekningsutfall ut.

Slik så dekningskartet til Telia ut onsdag formiddag.

Foto: Skjermdump fra Telia

– Svært kritisk

Kommunedirektør i Herøy, Trond Arne Aglen, sier at kommunen ikke har Telia som hovedleverandør og at de ikke har fått melding om at dette har gått utover sikkerhet eller drift.

Kommunedirektør i Herøy Trond Arne Aglen

Kommunedirektør i Herøy, Trond Arne Aglen, synes det har tatt lang tid å rette feilen.

Foto: BJØRNAR TORVHOLM SÆVIK / VESTLANDSNYTT

Han reagerer likevel på at deler av kommunen har vært uten dekning fra Telia så lenge.

– Det er veldig sårbart at det tar så lang tid. Det kan være mange grunner til det sikkert, men generelt tenker jeg at samfunnet er så avhengig av mobildekning at det er svært kritisk, sier Aglen.

Jobber med å rette feilen

Daniel Barhom, informasjonssjef i Telia Norge, bekrefter at dekningsutfallet skyldes brannen i april. Han sier de beklager ulempene dette medfører for kundene, og at saken har høy prioritet.

Daniel Barhom Informasjonssjef, Telia Norge

Daniel Barhom Informasjonssjef, Telia Norge

Foto: Telia Norge

Flere kunder fikk tilbake dekningen onsdag, men det er fortsatt problemer for 330 kunder i området. For at alle skal få dekningen tilbake må Telia bygge to nye basestasjoner for å dekke hele området.

I andre tilfeller hvor basestasjoner brenner ned, kan vi kjøre ut mobilvogn for å få opp midlertidig mobildekning. Det var ikke mulig her, sier Barhom.

Han sier videre at det heller ikke hadde vært mulig for deres kunder å roame hos Telenor i mellomtiden.

De som har tilgang til internett via fastnettet kan bruke WiFi tale på mobilen, slik at de kan bruke den som normalt når de er hjemme, eller i nærheten av et trådløst nettverk, sier Barhom.