Telefon og nett på vei tilbake

Problemene med telefon og nett er i ferd med å løse seg. Det er fortsatt problemer noen steder, men dette er i ferd med å bli rettet opp, melder Telenor.

Operasjonssentralen

Problemene er i ferd med å løse seg, og folk når frem på nødnettet.

Foto: Jan Åge Sundnes / NRK

– Alle tjenester er nå på vei inn igjen, opplyser informasjonssjef Kristin Tønnessen i Telenor til NRK rett før klokken 11.

Massivt strømutfall

Klokka 01:06 i natt fikk Telenor melding om et massivt strømutfall i Møre og Romsdal. Det har torsdag vært store problemer med telefonnettet i Møre og Romsdal. Både fasttelefoner, bredbånd og mobilnettet har vært ramma.

– Etter kraftutfallet fikk vi et utfall i telefon- og bredbåndsnettet som rammet store deler av Møre og Romsdal, og deler av Sogn og Fjordane, sier Tønnessen.

Ifølge Telenor ble 7000 bredbåndskunder og 5000 telefonabonnenter rammet. 132 basestasjoner i Møre og Romsdal og 30 i Sogn og Fjordane var på et tidspunkt ute av drift.

Sier nødnumrene fungerte

Det ble lenge meldt at det var problemer med å nå fram på nødnumrene i området. Politiet i Ålesund sendte i dag tidlig flere styrker ut i gatene, og oppfordret folk som trengte å komme i kontakt med dem om å ta fysisk kontakt – enten ved å rope ut etter politiet eller kjøre til politistasjonen.

– Nødnumrene har vært tilgjengelig i hele perioden, sier Tønnessen.

Mange steder skal allerede ha fått tilbake tjenestene de har mistet, men det kan fortsatt være noen problemer i kommunene Giske, Haram og Ørsta. Det er teknikere som jobber med å rette dette, så Telenor antar at det vil være løst også her innen kort tid.

– NetCom hardest rammet

NetCom ble også rammet av problematikken. Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor og Tommy Johansen i NetCom, opplyser at begge selskap har sendt beredskaps- og ekspertpersonell til sentralen.

Begge opplyser at de fikk melding om strømutfallet klokken 05:30 i dag tidlig, og de måtte da piske i gang sitt beredskapsapparat.

Ifølge Amundsen ble det krise da aggregatet ikke slo inn når strømutfallet skjedde. NetCom kan ha vært hardere ramma fordi de har færre sentraler enn Telenor.

Kommunene som har vært berørte er Ålesund, Giske, Haram, Herøy, Hareid, Ørsta, Ulstein, Molde og Frei. Ifølge beredskapssjef Ketil Matvik Foldal kan det også gjelde flere kommuner.