Hopp til innhold

– Vi vever gardiner og tapeter til «verdens viktigste rom»

TINGVOLL (NRK.no) Du ser den av og til på TV når storpolitiske saker skal avgjøres i FNs sikkerhetsråd. I lille Tingvoll sitter nå flere kvinner og vever gardiner og tapeter til «verdens viktigste rom».

Gardiner til FN

Produksjonsleder Maria Aasprang følger med på vevingen av tekstilene til den store salen til FNs sikkerhetsråd.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Det er veveriet Krivi Vev på Tingvoll i Møre og Romsdal som har fått det ærefulle oppdraget. De lager nå gardiner og veggtekstiler til møtesalen i Sikkerhetsrådet i FN-bygningen i New York.

Nøyaktige kontroller

Nå går kontrollør Astrid Tangmo gjennom stoffene centimeter for centimeter. Hun sjekker hver eneste tråd, og fester hver eneste løse tråd.

Jeg fjerner eventuelle knuter, og følger med om det har skjedd noe feil. Det er et mykt og godt stoff å jobbe med. Men det er ganske krevende, fordi det er så rikt på farger, sier Astrid Tangmo.

Astrid Tangmo

Astrid Tangmo er kontrollør hos Krivi Vev. Hen legger vekt på at vrangen skal bli like fin som forsiden.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Vrangen skal være like fin

Med et skarpt blikk og nøyaktige fingre sørger Astrid Tangmo for at alle trådene blir liggende riktig. Dette er langt fra noe hastverksarbeid.

Når jeg fester en gul tråd, skal den ligge under syv tråder og over en. På det blå skal det være akkurat omvendt. Det skal være fint, og vrangen skal være like fin som forsiden, sier Tangmo til NRK.

FNs sikkerhetsråd

Når FNs sikkerhetsråd sitter samlet, sitter de på møbler med stoff fra Krivi Vev på Tingvoll. Nå blir både veggtekstilene og gardinene levert av denne bedriften.

Foto: FN / SCANPIX /HO / SCANPIX

UD og FN er store kunder

Det er ikke første gang Krivi Vev på Tingvoll har levert tekstiler til FNs sikkerhetsråd. Også møblene i bygget har tekstiler fra den lille bygda på Nordmøre.

– Vi leverte møbelstoffer til FNs sikkerhetsråd for tjue år siden. Også den gangen var det akkurat det samme stoffet som vi nå leverer til gardiner og veggtekstiler, sier eier og daglig leder i Krivi Vev, Viktor Gautvik.

– Vil gjerne til FN

Gautvik har dermed i lang tid hatt muligheten til å beskue sitt eget verk på fjernsynsruta. For stoffene fra Tingvoll er lett synlige når det er innslag fra FNs sikkerhetsråd i nyhetssendingene på TV.

Viktor Gautvik

Viktor Gautvik er eier og daglig leder i Krivi Vev

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

– Det er artig å se TV-bildene fra FNs sikkerhetsråd. Da kan jeg faktisk se stoffet vårt på TV. Jeg har ikke vært der noen gang. Men nå kan jeg godt tenke meg å reise dit, siden vi har levert så pass mye tekstiler til salen, sier Gautvik.

– Dette er stort

Tekstilene fra Krivi Vev pryder også de norske ambassadene over hele kloden. Bedriften ser på disse leveransene som et kvalitetsstempel.

Vi føler det er stort å få levere både til ambassadene og til FNs sikkerhetsråd. Og UD er en stor kunde for oss. 20 % av vår omsetning går til UD, forteller Gautvik.

– Vi kan ikke stresse her

I dag legges siste hånd på verket i Tingvoll, og tekstilene er straks klar for sending til New York. Arbeidet må gjøres med en slik presisjon, at man kan ikke være stresset i arbeidssituasjonen. Faktisk legger staben vekt på at man må være avslappet mens man utfører arbeidet.

– Jo, her må man faktisk slappe av. Vi må sette oss ned og senke skuldrene av og til. Vi kan ikke sitte anspent. Da går det ikke bra, sier Tangmo til NRK.

Gardiner til FN

Slik ser stoffet ut. Dette skal nå pryde veggene i hovedsalen til FNs sikkerhetsråd.

Foto: Hans-Thomas Eikrem / NRK