NRK Meny
Normal

Jhonatan (21) imponerer verdens største kjendiser

Med blyant og papir tegner Jhonatan Kalsnes seg rett inn i hjertet til kjente artister verden over. Han er selvlært, og knekte tegnekoden ved en tilfeldighet i en mattetime der han kjedet seg.

Jhonatan Kalsnes og Selena Gomez

Selena Gomez, Justin Biebers tidligere kjæreste, ble synlig imponert over Jhonatans tegninger av henne da hun var i Norge.

Foto: Krister Sørbø / VG

Han har fått klem av Justin Biebers tidligere kjæreste Selena Gomez. Han kom så nær at han fortsatt husker duften av hennes parfyme.

På Telenor Arena kom Justin Biebers livvakter og hentet en av hans tegninger.

Han regner Tone Damli Aaberge som sin favoritt. Og han har 147.000 følgere på Instagram.

Kjendistegneren

Selena Gomez skrøt av tegningene og sa at de lignet veldig.

Foto: Sørbø, Krister / VG

Nå sitter han hjemme på gutterommet på Ellingsøya i Ålesund og venter på at enda en kjendis skal komme til Norge. Denne gangen er det Miley Cyrus som har meldt sin ankomst.

Den til tider lettkledde, småfrekke artisten kommer til Fornebu i slutten av mai. Da skal også Jhonatan, som kaller seg Kjendistegneren, være der. Og han har en plan.

I dag sitter han i et gutterom litt utenom det vanlige. Når vi kommer inn blir vi møtt av blikkene til Tone Damli Aaberge, Justin Bieber, Triana Iglesias, John Arne Riise og 50 Cent.

Nei, det er ikke masseproduserte postere på veggene. Det er portrettlike håndtegninger som Jhonatan selv har laget.

► I denne videoen kan du følge Jhonatan mens han tegner Justin Bieber. Du får også et innblikk i hvilke teknikker han bruker:

Med blyant og papir tegner Jhonatan Kalsnes seg rett inn i hjertet til kjente artister verden over. Han er selvlært, og knekte tegnekoden ved en tilfeldighet i en mattetime der han kjedet seg.

Video: Jhonatan Kalsnes / Musikk: Portsonar

– Skal få frem tunga til Miley Cyrus

Nå er det altså Miley Cyrus som er på planleggingsstadiet. Hun har konsert i Oslo 28. mai. Kanskje kan Jhonatans tegninger sette ham i kontakt også med henne.

– Jeg har mine planer. Men jeg vil ikke si så mye om dem ennå. Men i en tegning av Miley Cyrus vil jeg bruke litt farge. Rød farge på leppene og tungen vil nok gi et ekstra fokus her, sier Jhonatan med et lurt blikk.

Miley Cyrus

Tunga ute: Slik blir gjerne Miley Cyrus fotografert. Og kjendistegneren skal få frem tunga på det kommende portrettet.

Foto: Jamie McCarthy / Afp

Tett og hett med Tone og Triana

De siste årene har det blitt mange tegninger av kjendiser fra hele verden. Og i ett bilde har han også tegnet seg selv, godt plassert midt mellom to av sine favoritter, Triana Iglesias og Tone Damli Aaberge.

– Jeg trengte et promobilde for meg selv. Og jeg gjorde det på denne måten. Men jeg må si jeg tenkte på hva folk ville si. Ble det for drøyt? Men jeg gikk for det. Og det bildet fikk raskt over 1200 likes på Instagram, forteller Jhonatan.

Kjendistegneren

I tegningene kan Jhonatan plassere seg i hvilken som helst posisjon. Og her er han gjerne i en drømmeposisjon, midt mellom Triana Iglesias og Tone Damli Aaberge.

Foto: Jhonatan Kalsnes

– Kjedet meg i mattetimen

Jhonatan Kalsnes er selvlært. Og det var helt tilfeldig at han fant ut og skjønte hvordan proporsjonene i et menneskeansikt er.

– Egentlig satt jeg i en mattetime og kjedet meg. Vi hadde linjalen fremme, og jeg satt og dinglet med den, da jeg fant ut at jeg skulle begynne å måle meg selv. Jeg målte nesen min, og målte for eksempel avstanden fra nesebuene til ytterenden på øyenbrynene, sier Jhonatan og forteller at han gjennom dette fikk en forståelse for hvordan dimensjonene er i forhold til hverandre.

► Denne videoen viser en tidlig tegning av Tone Damli Aaberge. Jhonathan Kalsnes har laget en rekke tegninger av denne kjente, norske artisten.

Med blyant og papir tegner Jhonatan Kalsnes seg rett inn i hjertet til kjente artister verden over. Han er selvlært, og knekte tegnekoden ved en tilfeldighet i en mattetime der han kjedet seg.

Video: Jhonatan Kalsnes / Musikk: Portsonar

Dorthe Skappel var den første

Fra før hadde han tegnet mye, og hadde en fin strek fra han var liten gutt. Det begynte med tegninger fra filmene og spillene Pokémon.

Plutselig skjønte Jhonatan hvordan et menneske skulle tegnes. Og i 2007 hadde han laget en tegning av Dorthe Skappel. Denne var så god at Jhonatan ble invitert til programmet «God morgen Norge» på TV2.

Dorthe er den som fikk meg til å fortsette. Hun sa jeg kom til å bli «famous». Og jeg fikk så mye inspirasjon fra henne, ikke minst da hun sendte meg bilde av seg selv, der tegningen jeg hadde laget av henne hang på veggen bak henne, sier Jhonathan. Han er tydelig takknemlig for oppbackingen han fikk fra en av Norges fremste TV-kjendiser.

Kjendistegneren

På gutterommet på Ellingsøya er det Tone Damli Aaberge som ønsker velkommen.

Foto: Privat

– Tone Damli Aaberge er min favoritt

Rommet til Jhonatan Kalsnes bærer stadig større preg av at tegnevirksomheten er i ferd med å ta av. Tegninger som ikke har fått plass på veggen oppbevarer han i en stor, grønn koffert. Staffeliet er sentralt plassert, ved siden av skrivebordet og kassen med tegnesaker.

Av og til hender det at staffeliet ikke er stort nok. Når han skal tegne virkelig store tegninger, må han ta veggen og gulvet i bruk.

Da han skulle tegne sin egen, store favoritt, Tone Damli Aaberge, valgte han å lage en virkelig stor tegning.

Tone er så desidert favoritten min. Hun er seg selv, hun tar seg tid til folk. Jeg har fått snakke med henne og fikk god tid til å bli kjent med henne, sier han.

Jhonatan får et litt drømmende blikk og lyser opp.

Det er i dag faktisk nøyaktig ett år siden jeg fikk møte Tone. Og hun gav meg så fine tilbakemeldinger på tegningene.

Instagramkommentar

Slik kommenterte Tone Damli Aaberge tegningen som Jhonatan Kalsnes laga av henne.

Foto: Skjermdump

– Ingen kjempekontakt med 50 Cent

Men det er nok møtene med 50 Cent og Selena Gomez som har vakt mest oppmerksomhet. Justin Bieber har han ikke møtt personlig, men han vet at Justin har sett tegningene hans.

Under konserten i Telenor arena kom livvaktene og ville ha tegningen jeg hadde med meg. I ettertid har de kommentert på Twitter og skrevet at de synes tegningen er fantastisk.

Men det er altså Tone Damli Aaberge som er Jhonatans favoritt, selv om det nok er tegningene av Selena Gomez som har fått aller størst oppmerksomhet.

– Mange blir kanskje overrasket over at Selena Gomez ikke er min største favoritt. Men hun kommer kanskje på en god andreplass. Jeg fikk en god klem av henne, og jeg fikk kjenne hvor godt hun luktet, forteller Jhonatan med et smil.

Men det er ikke alle kjendisene som har gjort like stort inntrykk på Jhonathan. Under en konsert i Ålesund sommeren 2013 fikk Jhonatan møte 50 Cent. Jhonathan hadde med seg en tegning han hadde laget av ham, og fikk møte verdensartisten bak scenen.

Jo, han sa jo at han følte at øynene på tegningen så på ham. Men ellers ble det ikke så mye kommunikasjon, og ikke så godt som en autograf. Men det er vel kanskje imagen til 50 Cent, han fremstår jo som en litt tøff type.

Kjendistegneren

Jhonatan Kalsnes jobber med tegningen av Tone Damli Aaberge.

Foto: Privat

– Linni Meister er min venn

Mange kjenner Linne Meister som modell, blogger, reality-kjendis, motemenneske, popsanger og skuespiller. Jhonatan fra Ellingsøya regner henne som sin venn, og det er gjennom tegningene han har kommet i kontakt med henne.

Jeg har virkelig sansen for Linni Meister. Da hun fikk tegningen av henne fikk vi snakket sammen, og vi har holdt kontakt på Facebook. Privat er hun mer rolig og hun snakker åpent. Jeg håper virkelig jeg får møte henne igjen en gang jeg er i Oslo, sier han.

Kjendistegneren

Linni Meister ble virkelig glad da hun fikk tegningen fra Jhonatan Kalsnes. De to har holdt kontakten og Jhonatan håper de får møtes igjen.

Foto: Privat

– Jeg har funnet en nisje

At Jhonatan Kalsnes skulle kalle seg @kjendistegneren og å satse på tegning av kjendiser var nok tilfeldig. Men nettopp det at han tegner mennesker som folk kjenner har gitt ham fordeler.

Folk ser med en gang at jeg får til noe som ligner. Jeg kunne selvsagt ha tegnet andre mennesker, men da hadde jeg ikke fått denne enorme gjenkjennelseseffekten. Etter hvert har jeg tegnet andre mennesker også, men når det gjelder disse kjendisene så har jeg funnet en nisje som folk legger merke til.

– Kunstskole er ikke min greie

I begynnelsen fikk han kommentarer om juks. Men de la seg fort da han begynte å legge ut videoer som viser hvordan han jobber. Han er selvlært, og ønsker rett og slett ikke å gå på skole eller noe for å utvikle tegneferdighetene på den måten.

Nei, hvorfor skulle jeg det? Jeg liker aller best å utvikle min egen stil, og jeg vil gjerne bestemme hvordan resultatet skal bli. Noen kunstskole er ikke greia for meg, sier han.

Jhonatahn Kalsnes tar frem blyanten og viser hvordan han ofte begynner tegningene. Ofte er det lurt å begynne med øynene. Begynner du med omrisset av ansiktet, da blir det lett feil, forklarer han.

Helle tiden har han linjalen klar, og tegner inn linjer og vinkler. Og han bedyrer at han aldri har gått på noe tegnekurs.

Nei, jeg har aldri tatt tegnetimer. Jeg har heller ikke lest bøker om tegneteori eller sett video av hvordan andre gjør det, sier han.

Dette er en av flere varianter av Selena Gomez-tegninger fra Jhonatan Kalsnes' hånd.

Med blyant og papir tegner Jhonatan Kalsnes seg rett inn i hjertet til kjente artister verden over. Han er selvlært, og knekte tegnekoden ved en tilfeldighet i en mattetime der han kjedet seg.

Video: Jhonatan Kalsnes / Musikk: Portsonar

Stor på sosiale medier

Det er gjennom sosiale medier som Twitter og ikke minst Instagram at @kjendistegneren har fått seg en stor tilhengerskare. På Instagram har han 147 000 følgere.

Først la jeg bare tegningene min ut på Instagram, Facebook, Twitter og bloggen uten å tenke så mye over det. Etter hvert har spesielt Instagram blitt en svært viktig del av det jeg driver med.

Da han la ut en av tegningene av Selena Gomez fikk han ganske umiddelbart 1300 likes på en av utgavene av bildet. Instagram er i dag den viktigste kanalen mellom seg og følgerne. Bloggen har han mer eller mindre lagt ned.

Instagram hjelper meg med å få vist frem det jeg lager. Flere av de jeg har tegnet følger meg også, som for eksempel Triana Iglesias og John Arne Riise. Suksessen på Instagram gjør at jeg ser en større karrieremulighet i dette i fremtiden, sier han.

–Northug kommer til å fnyse

Jhonatan Kalsnes leker igjen med tanken på hvordan han skal komme tett på Miley Cyrus i slutten av mai. Han kan se for seg situasjonen der han kommer til Oslo med den flotteste Miley-tegningen han noen gang har laget. Aller helst vil han gjerne ha et privat møte med henne, der han både får overrakt tegningen, får snakke med henne, og kanskje kan det til og med vanke en klem.

Jeg har tegnet henne flere ganger, men den jeg skal ha med meg begynner jeg på nå sier han.

Og han får enda en innskytelse på hvem han gjerne vil tegne. Det har nettopp vært OL, med helter som både innfridde og skuffet.

Jeg vil så gjerne tegne både Therese Johaug og Petter Northug, sier han.

Klarer du å se for deg responsen du får fra de to?

– Ja, jeg er sikker på at Therese Johaug kommer til å elske tegningen. Hun er en sprudlende jente, og jeg er sikker på at hun kommer til å reagere veldig bra.

Petter Northug da?

– Hah! Jeg er like sikker der. Han kommer IKKE til å like tegningen. Han kommer til å fnyse av hele greia, skratter den selvære tegneren.

Men viktigst av alt nå er tegningen av Miley Cyrus, artisten som skaffet seg tungekyss av både Madonna og Katy Perry. Sistnevnte svarte med å tørke seg om munnen, og mer enn antydet at hun nok grøsset litt over tanken på Miley Cyrus' tunges tidligere eskapader.

– Ja, jeg kommer til å legge vekt på den tunga, skratter Jhonatan. Den kommer helt sikkert til å bli fremtredende i bildet, sier han og rydder sammen fire blyanter og legger dem fint på plass i tegneskrinet.