Hopp til innhold

Tar ut tiltale før rapport er klar

Politiet har hatt ut tiltale for uaktsomt drap mot en 48 år gammel ukrainsk statsborger etter en trafikkulykke i Valldal 30. juli i år. Tiltalen er tatt ut før havarikommisjonen for veitrafikk har gjort ferdig sine undersøkelser i saken.

Bussulykke Valldal
Foto: Svein Ove Ekornesvaag, Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Ukraineren var sjåfør på ulykkesbussen som kjørte av veien ved Grønning i Norddal. En av passasjerene omkom i ulykka og 14 personer ble skadet.

48-åringen har vært varetektsfengslet siden ulykken, og vil sitte fengslet frem til hovedforhandlingene starter i Sunnmøre tingrett mandag. Ukraineren er tiltalt etter vegtrafikkloven § 31 første ledd jf. § 3:

Hvorefter enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke blir unødig hindret eller forstyrret.

Statsadvokatene i Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane

Hvorfor har dere tatt ut tiltale før statens havarikommisjon for vegtrafikk har kommet med sin konklusjon i saken?

Jan Hoel

Førstestatsadvokat Jan Hoel.

Foto: Terje Reite / NRK

– Vi mener at vi har tilstrekkelige opplysninger nå, til å ta ut tiltale. Det sentrale i denne saken er hans uaktsomhet som førte til utforkjøringen. Det mener vi er godt nok opplyst, sier førstestatsadvokat Jan Hoel.

– Men vil ikke en slik rapport bidra til å opplyse saken?

– Hadde rapporten vært tilgjengelig nå, så hadde vi tatt den med. Hadde den kommet om en uke, så hadde vi ventet. Men etter det jeg har fått opplyst, kan de ta opp til ett år før rapporten er ferdig, sier Jan Hoel.

Tar ikke hensyn til foreløpige funn

Statens havarikommisjon for transport har gjort en rekke forundersøkelser etter ulykken.

De konkluderer i sin foreløpige rapport med at ulykken skjedde da turistbussen og personbilen støtte sammen under passering. Bussfører mistet deretter kontrollen og kjørte utfor veien hvor bussen veltet og ble liggende på taket.

Statens Havarikommisjon mener at sammenstøtet med personbilen kan ha ført til at bussen ble svært vanskelig å styre, og dermed kjørte av veien:

Forundersøkelsen har påvist at styresnekken ble skadet i sammenstøtet og at det oppsto en oljelekkasje, og at dette kan ha påvirket muligheten til å styre bussen.

Statens Havarikommisjon

Likevel mener statsadvokatene at dette ikke påvirker tiltalen om uaktsom kjøring mot mannen.

Les alt om bussulykken i Valldal her.

Forsvareren sparsom med kommentar

Erling Flisnes

Erling Flisnes er forsvarer for den 48 år gamle ukraineren.

Foto: Synnøve Hole

Det er Erling Flisnes som forsvarer den 48 år gamle ukraineren. Han sier at klienten har fått forkynt tiltalen.

– Jeg har ikke fått snakket med min klient ennå med tolk. Vi skal ha et møte i morgen. Men denne tiltalen endrer ikke noe. Min klient erkjenner ikke straffskyld, og utover dette ønsker vi ikke å kommentere saken nå, sier Flisnes.

Det er politiadvokat i Florø, Magnus Eng Juul, som er aktor i saken. Saken starter i Sunnmøre tingrett førstkommende mandag.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL