NRK Meny
Normal

Tar selvkritikk etter å ha brutt klagefristene

Fylkesmannen maktet ikke å holde klagefristene og brøt selv loven. Nå er de i gang med en stor dugnad for å få unna alle klagesakene som har hopet seg opp.

Helge Mogstad justis- og beredskapsdirektør hos Fylkesmannen

– Byggesaker som effektivt skulle vært behandlet senest innen 12 uker, har blitt liggende over ett år, sier Helge Mogstad justis- og beredskapsdirektør hos Fylkesmannen.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

I høst var det så mange klager i byggesaker som ble lagt på vent hos Fylkesmannen, at avdelingen selv brøt loven og ikke makta å holde klagefristene, som er på 12 uker.

– Vi hadde litt for lang saksbehandlingstid, vi lå vel opp i et år og det er ikke bra, sier Helge Mogstad, justis- og beredskapsdirektør hos Fylkesmannen.

– Hvorfor hopet det seg opp?

– Det har skjedd litt over tid uten noen spesiell grunn. Vi har hatt litt krevende bemanningssituasjon en periode og vi har opplevd det slik at vi har vært en propp i systemet, sier han.

Stordugnad

Fylkesmannen er igjen snart à jour med klagesaker, etter at det i fjor hopet seg opp. I mange byggesaker brøt Fylkesmannen klagefristene, men har nå sett i gang en stordugnad.

Mogstad tar selvkritikk på at de som skulle passe på at andre overholdt lover og frister, selv brøt fristene.

– Det er belastning å ikke klare fristene. Det går utover mange enkeltpersoner som klager og kommunene som vil ha avklaring, så det er en ond sirkel å komme inn i. Derfor er jeg glad for at vi snart er i mål, sier Mogstad.

For en stordugnad hos saksbehandlerne fra i januar har gitt resultater og nå er de straks i mål med byggesaker og noen få større saker skal tas raskt.

– Byggesaksjuristene har virkelig brettet opp ermene og gjort en formidabel jobb. Vi har behandlet 70–80 saker i januar.

– Vi har noen saker igjen, men det er ingen som er kjempegamle lenger. Vi har noen reguleringsplaner som er 4–5 måneder gamle, men nå som vi har fått ned byggesakstiden klarer vi å få de unna. Før påske tror jeg vi er à jour på reguleringsplanene også.

Ambisjoner

Justis og beredskaps-departement har gitt Fylkesmannen påpakning og en ripe i lakken, men nå de nå er straks à jour og ambisjonen er å bli der.

– Vi skal bite oss fast. Når vi har fått en normal saksbehandlingstid, så er det viktig å sette inn ressurser på å holde den.