Tar i bruk det nye nødnettet i dag

I dag tar Helse Møre og Romsdal i bruk det nye nødnettet som skal gi bedre og sikrere forbindelse mellom etatene i helsevesenet.

Ålesund sykehus sjukehus

Nødnettet skal fra torsdag 9. april være det nettet AMK kommuniserer gjennom.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Nordmøre og Romsdal politidistrikt tok i bruk nødnettet i desember i fjor og Sunnmøre politidistrikt tok i bruk nødnettet i mars. Det samme gjorde også brannvesenet i mars.

Beredskapssjefen i Helse Møre og Romsdal sier at når ambulanser og AMK-sentralen nå får samme utstyr, kan alle nødetatene lettere kommunisere med hverandre.

– Den største fordelen er at ved større hendelser så kan politi, brannvesen og helsetjenesten kommunisere samtidig i felles talegrupper. Det blir lettere og raskere og dele informasjon som er nødvendig for å jobbe godt sammen, sier Hans Olav Ose.

– Bedre talekvalitet

Hans Olav Ose

Beredskapssjef i Helse Møre og Romsdal Hans Olav Ose.

Foto: Synnøve Hole / NRK

Utbyggingen ble vedtatt av Stortinget for ni år siden og det nye nødnettet har en prislapp på 5,5 milliarder kroner.

Selv om det nye nødnettet skal stå klart løpet av året, vil det likevel gå første halvår i 2016 før alle nødetatene i Norge kan ta i bruk den felles sambandsløsningen, ifølge Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).

Utbyggingen av radionettet vil stå ferdig i 2015, mens helsetjenesten vil trenge lenger innføringstid og dermed bruke tiden frem til sommeren 2016 for å være i full drift.

Ose mener det gamle helseradionettet som har vart i 20 år var modent for utskifting.

– Brukerne vil merke at talekvaliteten er atskillig bedre og sambandet er avlyttingssikret. Publikum derimot vil ikke merke noe og skal fortsatt bruke de samme nødtelefonnumrene som tidligere.

Rundt 1000 personer har fått opplæring og er klar til å ta i bruk nødnettet ifølge Ose. Ambulansene og AMK-sentralen er nå utstyrt med nye nødnettsradioer og med disse kan ambulansepersonell kommunisere på tvers med politi og brann.

Lanseringen av nytt nødnett blir markert i lokalene til AMK 9 april.