NRK Meny
Normal

Hadia Tajik: - Alvorlig for Molde

MOLDE (NRK): Om Moldejazz, som knutpunktfestival, ikke greier å levere overskudd, er det en alvorlig affære, hevder kulturministeren.

hadia tadjik

PENGER: Kulturminister Hadia Tajik vil se på Moldejazz med alvorlige øyne om de ikke makter å levere overskudd.

Foto: Erik Hattrem

I fjor gikk Molde international jazzfestival med dundrende underskudd. Skylda ble lagt på dårlig vær, som igjen satte en kraftig stopper for godt billettsalg under utendørskonsertene.

Man bør se alvorlig på festivaler som ikke greier å få pengene og tallene til å gå opp

Hadia Tadjik

Det er tvilsomt om været blir spesielt bedre i år.

For å dekke fjorårets underskudd, har knutepunktfestivalen Moldejazz brukt av sparepengene. Før fjoråret var det 4,8 millioner kroner på sparekontoen.

Kan bli alvorlig

3,2 millioner forsvant i underskuddet, og med bare rundt 1,5 millioner igjen på bok, vil det oppstå en alvorlig situasjon om festivalen også i år går med kraftig underskudd.

Kulturminister Hadia Tajik roper et kraftig varsko på vegne av Moldejazz.

– Jeg mener man bør se alvorlig på festivaler som ikke greier å få pengene og tallene til å gå opp, sier kulturministeren.

km2

Fra kulturministerens åpningstale.

Foto: Erik Hattrem

Hun ønsker ikke å ta noen form for avstand fra at knutepunkt-festivalen i Molde henter inn kjente, kommersielle artister for å vinne det brede publikum og tjene penger.

– Det er viktig at festivalene greier å ivareta hensynet til, og ha en sunn økonomi. Det er en forutsetning for festivalenes langsiktige eksistens, sier hun.

Kulturministeren roser festivalen i Molde for måten den har operert på i over 50 år.

– Jeg opplever at festivalen i Molde over lengre tid har hatt en brei innfallsvinkel til det å ha en jazzfestival, samt artister som tangerer mot denne sjangeren. Slik greier de å fange opp et publikum som kanskje ikke ville ha benyttet seg av de andre konsertene, sier hun.

Ville elsket å svingt til Karpe

Etter den regnfulle åpningen av årets festival, ruslet en smilende minister ut blant publikum og diskuterte kultur. Til NRK, sa hun følgende:

– Dette er en festival som holder høy kvalitet og vekker oppmerksomhet internasjonalt, det kan moldenserne være stolte over, sier Hadia Tajik til NRK.

Med programfolderen i hånda, var det spesielt et norsk innslag hun kunne tenkt seg å overhøre. Om hun bare hadde hatt tid.

– Jeg ville elsket å gå på Karpe Diem-konsert, men jeg må tilbake til Oslo alt i dag, sier hun.

►Hadia Tajik på Nyhetslunsj i P2