Hopp til innhold

Synnøve (39) har immunsvikt: – De åpner altfor tidlig

Det er full fest i hele landet etter gjenåpningen, men flere er urolige for hva som kan skje nå som restriksjoner og tiltak er fjernet.

Synnøve Stenvåg

Synnøve Stenvåg fra Eidsdal på Sunnmøre mener Norge åpnet for tidlig.

Foto: privat

– Jeg blir provosert. Folk lever som om pandemien ikke har vært i det hele tatt.

Synnøve Stenvåg har levd med immunsvikt siden 2010. Også mannen hennes og sønnen hennes på ni år er i risikogruppa. Lørdagens gjenåpning og ville fester gjør henne urolig.

For henne er tanken på å få smitten inn i huset det verst tenkelige scenarioet nå som Norge har åpnet.

– Det høres kanskje egoistisk ut, men det er det jeg frykter mest. Vi kan risikere å bli veldig syke, som kan medføre sykehusinnleggelse.

Synnøve Stenvågs familie.

Synnøve Stenvåg er bekymret for å få smitte inn i familien sin. Fra venstre: Lukas (9), Kristina (12), far Jan Morten Indreeide, Jonas (5) og Frank Andre (8).

Foto: privat

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, gikk fredag ut og understreket at en gjenåpning av samfunnet ikke nødvendigvis betyr slutten for pandemien.

På grunn av den ekstra risikoen familien til Stenvåg har for å bli alvorlig syk ved smitte, har de isolert seg mye igjennom pandemien. Stenvåg forteller at de går sjeldent på butikken og har vært mye i ro.

Hun, mannen og det eldste barnet hennes på 12 er vaksinert, men sunnmøringen fra Eidsdal mener flere i samfunnet burde ha vært vaksinert før restriksjonene ble fjernet.

– Det kommer å bite oss i baken før eller senere. De åpner altfor tidlig, sier hun.

Engstelige kreftpasienter

En kvinne med mørke klær og brunt hår ser mot kamera. Det er Ingrid Stenstadvold Ross fra Kreftforeningen.

Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, sier at de er glade for at samfunnet har åpnet opp, men at mange kreftpasienter nå er engstelige.

Foto: JORUN VALLE NILSSEN

Stenvåg er ikke den eneste som er skeptisk til gjenåpningen. Kreftforeningen melder at mange kreftpasienter er engstelige nå som samfunnet åpner helt opp.

– Gjennom halvannet år har de mest sårbare blant oss blitt beskyttet av myndighetenes restriksjoner og smittevern. Nå blir det opp til den enkelte, og for mange kreftpasienter betyr det at de må være mer isolert enn andre, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

Mange kreftpasienter har svekket immunforsvar på grunn av behandling eller medisiner. Ross håper at samfunnet fortsatt vil ta hensyn til de som er ekstra utsatt, gjennom god hygiene og smittevern.

– Vi håper at folk fortsetter å holde på den kollektive ansvarsfølelsen, sier hun.

Fortsette med munnbind

Også blant nyrepasienter og transplanterte er en del skeptiske til gjenåpningen, sier Lars Skar i Landsforeningen for nyrepasienter og transplanterte. Han vet ikke hvor stor del, men vil tippe 10-20 prosent. De sier at de vil fortsette å holde avstand, unngå store folkemengder og fortsatt bruke munnbind på kjøpesenter.

Disse går på immundempende medisiner og mange mangler derfor antistoffer selv om de har tatt vaksinen. De får nå tilbud om en tredje vaksinedose.

FHI: – Hold deg hjemme om du er syk

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, har forståelse for at de med økt risiko kan være bekymret, men sier at vaksinene gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom.

– Vaksinene og den gode vaksinedekningen i befolkningen gjør at epidemien nå er mindre farlig.

Avdelingsdirektør Line Vold FHI

Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, mener det er det lite sannsynlig for en ny full nasjonal nedstenging.

Foto: Torstein Bøe

– Vi følger situasjonen nøye og har økt beredskap. Dersom vi skulle få behov for tiltak vil det, på grunn av immunitet i befolkningen, høyst sannsynlig være tilstrekkelig med langt mildere tiltak enn tidligere for å snu utviklingen.

Hun sier at lokale utbrudd vil komme også fremover, og kommunene vil kunne ha behov for lokale tiltak. Hun råder folk til å unngå samvær med personer som har symptomer, holde seg hjemme når man selv er syk og god hånd- og hostehygiene.

– Risikoen for luftveisinfeksjoner kan reduseres ved å unngå trengsel og holde avstand til andre.

Mener det fortsatt er en dugnad

Synnøve Stenvåg har en bønn til befolkningen.

– Ro dere ned. Det kommer en tid der pandemien er over, men det er en dugnad. Alle må bidra litt, sier småbarnsmoren.

LES OGSå: