– Mange har vært nær ved å drepe meg

Syklisten Hildegunn Gjertrud Hovdenak (33) tar et oppgjør med det hun mener er helt håpløs oppførsel fra bilførere hun møter under trening på landevegen.

Hildegunn Gjertrud Hovdenak

TRENER: Hildegunn Gjertrud Hovdenak på treningstur i hjemfylket Møre og Romsdal.

Foto: Roar Strøm / NRK

Hovdenak sykler mellom 600 og 700 timer i året, mange av dem langs landevegen. Nå har hun fått nok av det hun mener er dårlig og farlig oppførsel fra bilister.

– De fleste oppfører seg selvsagt bra, men det er altfor mange som foretar farlige forbikjøringer bare for å vise sin misnøye, sier hun.

Elendig i Norge

Syklisten har opplevd at folk har åpnet døren på bilen og kastet søppel foran sykkelen hennes. Mange tuter i det de passerer, kjører forbi selv om det kommer bil imot. Om det er fortau i nærheten, får hun ofte tydelige tegn på at hun må sykle der.

– Men jeg kan ikke sykle på fortauet. Det er farlig. En liten syklist som meg klarer lett å holde en snittfart på 30 kilometer i timen når det er flatt, sier Hovdenak.

Hildegunn Gjertrud Hovdenak

KØ: Det kan lett danne seg kø bak en syklist, og Hildegunn Gjertrud Hovdenak, mener altfor mange kjører forbi når de ikke burde.

Foto: Roar Strøm / NRK

Hun sykler også mye i andre land, og mener Norge er i en særklasse når det gjelder dårlig oppførsel fra bilførere.

– I Spania blir vi omtrent hyllet som helter av bilførerne når vi er ute og trener. Vi får tommel opp, og de tar hensyn. I Norge er det helt ræva i forhold. Det er mange som har vært nær å drepe meg.

Mørketall

De siste ferdigregistrerte tallene fra Statistisk sentralbyrå er fra 2017. Da ble 410 syklister skadde i trafikken i Norge, mens 9 ble drept.

Mette Magnussen står langs veien.

Mette Magnussen i Trygg Trafikk

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Her er det også store mørketall, og det blir derfor jobbet med å få ut tall fra sykehusene, sier Mette Magnussen i Trygg Trafikk.

Hun minner om at både syklister og bilister har lov å bruke kjørebanen på lik linje.

– Bilister må passere syklisten med god avstand, og syklister som sykler i gruppe må vise hensyn og slippe bilene forbi. Dersom alle hadde fulgt Vegtrafikklovens paragraf 3, så ville vi hatt langt færre ulykker, sier hun.

Camilla Ryste

Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i Norges Automobil-Forbund (NAF)

Foto: Pressebilde / NAF

Trygg Trafikk får støtte fra NAF. De oppfordrer både de på to og fire hjul om å vise hensyn.

– Det sier faktisk veitrafikkloven at vi er pålagt å gjøre, for å unngå at det oppstår farlige situasjoner og skader. For bilistenes del er det viktig å huske på å ta det med ro og holde god avstand til syklisten ved forbikjøring, minst 1,5 meter, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

– Syklister er også bilister

Syklisten Hildegunn Gjertrud Hovdenak mener også det er dumt at det blir skapt et skille mellom bilister og syklister.

Hildegunn Gjertrud Hovdenak

Hildegunn Gjertrud Hovdenak

Foto: Roar Strøm / NRK

– Nesten alle voksne syklister er bilister også. Vi har lappen. Vi kan trafikkreglene. Jeg sier ikke at jeg aldri gjør feil selv, men å gå inn for å skape farlige situasjoner, er ikke greit, sier hun.

Etter en treningstur i forrige uke ble hun så provosert at hun postet et innlegg på sin Instagram-konto om temaet. Hun ventet å få en del kritikk, men den uteble.

– Jeg tror egentlig de fleste er enige med meg. Det er ikke greit å fløyte når du passerer en syklist. Jeg er ung og sprek og klarer stort sett å unngå å vingle når det skjer, men det skal ikke mye til før det kan føre til en alvorlig ulykke, sier hun.