Rådmann får millionfallskjerm

Rådmann i Sykkylven Ole-Johan Lillestøl får en millioner kroner av Sykkylven kommunen for å slutte i jobben. I tillegg er partene enige om ikke å saksøke hverandre.

Rådmann i Sykkylven Ole-Johan Lillestøl
Foto: NRK

Kommunestyret godkjente 28. mars avtalen som gjør at rådmann Ole-Johan Lillestøl fratrer sin stilling fra 31. august. I tillegg har rådmannen fått tilbud om arbeidsfritak i perioden. Det betyr at han slipper å jobbe om han selv ønsker det.

Millionfallskjerm

Sykkylven kommune

Formannskapet i Sykkylven har gitt rådmann Ole-Johan Lillestøl en million kroner for å slutte i jobben.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen
Sykkylven

Sykkylven har tapt 30 millioner kroner på renteavtaler med Nordea.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen
Frps Rolf Bergmann

Frps Rolf Bergmann liker ikke avtalen, men mener den er nødvendig for at kommunen skal komme seg videre.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK Møre og Romsdal

I dag kan NRK avsløre at rådmannen får med seg en million kroner fra Sykkylven kommune for å slutte i jobben. I tillegg er partene blitt enige om at de ikke skal saksøke hverandre.

Det er formannskapet som har forhandlet frem avtalen med rådmannen. Ordfører Petter Lyshol nekter å utlevere avtalen til NRK.

– Jeg er ordfører, og jeg har bestemt meg for å ikke utlevere denne avtalen til dere, sier Lyshol på telefon til NRK. Lyshol innrømmer at avtalen skal være offentlig, men at det er han som bestemmer når dette skal skje.

Mandag blir kommunestyret i Sykkylven informert om avtalen som er inngått med avtroppende rådmann.

– Ikke noe god avtale

Kommunestyrerepresentant for Frp, Rolf Bergmann har ikke sett selve avtalen, men innrømmer at det er med en kraftig bismak at han vil akseptere den.

– Du kan si det slik at dette høres mye ut med tanke på den sørgelige forhistorien dette har for Sykkylven kommune. Men det er kanskje en avtale som gjør at vi kan komme videre i saken mot Nordea, sier Bergmann.

Sykkylven kommune har tapt ca. 30 millioner kroner på såkalte svapsjoner i Nordea. Dette er renteavtaler som har slått svært ugunstig ut for kommunen .Sykkylven kommune mener at rådmannen ikke hadde myndighet til å gjøre slike avtaler med Nordea, og vil forsøke å få avtalene med banken annullert.

Venter reaksjoner

Sykkylvens økonomiske transaksjoner har ført til mye uro i kommunen. Når rådmannen nå få gå fra jobben med en million kroner i lomma, venter Bergmann at dette kan skape reaksjoner.

– Jeg tror nok at mange vil reagere på avtalen. De som kjenner forhistorien til dette vil nok reagere. Det finner jeg svært sannsynlig, sier Bergmann.

Kommunen og rådmannen har også inngått en avtale om ikke å saksøke hverandre.

– Ja. Det er vel også en del av dette med å komme videre. Det ville tatt mye ekstra tid dersom en skulle gå til rettssak. Jeg tror at det er viktig å bruke all energi mot Nordea for å få en skikkelig avslutning på denne saken, sier Bergmann.

Avtroppende rådmann Ole-Johan Lillestøl vil ikke kommentere avtalen overfor NRK.